20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinRăul de transport, tratat fără medicamente!

Răul de transport, tratat fără medicamente!

Sindromul răului de transport, o senzaţie de ameţeală şi instabilitate, asociată cu greaţă sau vomă, poate apărea în maşină, vapor sau avion şi are ca tratament câteva exerciţii care controlează simptomele, şi nu neapărat medicamente, spune fizioterapeutul Ramona Pavel, potrivit csid.

„Ştii acea stare de rău şi greaţă care apare după un drum cu maşina, cu avionul, cu autocarul sau pe parcursul unei croaziere, şi care afectează oameni de toate vârstele? Se numeşte sindromul răului de transport şi, poate fi vindecat printr-un proces de reeducare vestibulară, total neinvaziv, adică exerciţii, care vor controla simptomele”, spune fizioterapeutul Ramona Pavel.

Potrivit specialistului, chiar dacă este menţionat încă din vremea lui Darwin, sindromul răului de transport (cinetozele) nu a fost niciodată luat în serios şi cercetat cu adevărat în profunzime.

„Vinovată pentru acest disconfort este o mică porţiune din creier, aria postremă, ce provoacă voma în cazul intoxicaţiilor şi în cazul conflictelor apărute între ochi şi urechea internă. Când simţim mişcarea, dar nu o vedem (ca atunci când navigăm de exemplu), între informaţiile care ajung către creier, dinspre urechea internă şi, respectiv, dinspre ochi, apare o discordanţă senzorială şi este activat un fel de sistem de apărare care se comportă ca şi când a detectat o toxină şi încearcă să o elimine vomitând”, mai spune fizioterapeutul Ramona Pavel.

Aceasta este de fapt cea mai comună ipoteză despre cauza răului de transport, şi anume, un mecanism de apărare împotriva neurotoxinelor.

Fizioterapeutul mai spune că, încă din 1921, un cercetător austriac spunea că defilarea imaginilor în vederea periferică poate cauza greaţă şi vomă. De atunci, mai multe cure şi metode de prevenţie au fost propuse pentru răul de transport pe lângă medicaţie, însă cea cu efecte prelungite demonstrate ştiinţific este reeducarea specifică a urechii interne, cunoscută drept reeducare vestibulară.

Medicaţia cel mai des utilizată este combinaţia antiemetice/antihistaminice, dar anumite medicamente din aceste clase sunt interzise, de exemplu în SUA. Această tratează simptomele răului de transport, nu şi cauza lui. Multe tratamente farmacologice care pot fi eficace pentru greaţă şi vomă nu sunt neapărat eficace pentru răul de transport. În ultimul timp se evită foarte mult medicaţia pentru vomă şi greaţă, din cauza efectelor negative pe care le poate avea asupra sistemului nervos central, a mai spus fizioterapeutul cu supraspecializare în tratarea problemelor de echilibru, vertijului şi ameţelilor.

Ea arată că reeducarea vestibulară, chiar dacă presupune o perioadă de cură mai prelungită, este eficace pe termen mai lung, chiar ani, pentru că produce fenomenul de adaptare şi obişnuinţă la stimul.

„Reeducarea vestibulară se face doar de către specialişti în domeniu şi constă într-o evaluare iniţială a sistemelor senzoriale urmată apoi de o stimulare vestibulară importantă cu fotoliul rotator şi dacă este necesar cu Platforma Computerizată Dinamică”, a explicat fiziterapeutul.

Ramona Pavel a adus, în luna iulie, şi în România, sistemul de testare „multitest equilibre”, patentat şi utilizat de mai multe centre de cercetare. Acesta evaluează, tratează şi previne tulburările de echilibru şi postură din toate domeniile medicale în care pot apărea, respectiv ORL, neurologie, sport, pediatrie, traumatologie, chirurgie post-operatorie şold/genunchi/ligamente etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS