17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTestele genetice, ”arme” tot mai puternice în lupta împotriva cancerului

Testele genetice, ”arme” tot mai puternice în lupta împotriva cancerului

Medicina personalizată – cea care îi asigură fiecărui pacient tratamentul potrivit pentru el, unic, pe comandă – este în acest moment cel mai mare vis al cercetătorilor în domeniul cancerului, potrivit csid.

Şi este un vis cât se poate de realizabil: oamenii de ştiinţă de la Colegiul Universitar din Londa tocmai au anunţat că au descoperit “călcâiul lui Ahile” al temutei maladii. Este vorba de markeri la nivelul tumorilor, mai uşor de identificat şi de atacat decât celulele canceroase în sine. Cercetătorii sunt convinşi că prin analizarea ADN-ului pacienţilor, vor putea să dezvolte ”tratamente pe comandă”.

Nu sunt primii care se concentrează pe tratamentele personalizate. De ceva vreme miza pentru oamenii de ştiinţă este să identifice mecanismul prin care o anumită tumoră progresează. După ce au făcut asta, în 90% dintre cazuri, îi pot opri avansarea printr-o terapie ţintită. Doctorii, inclusiv cei din România, au deja la dispoziţie zeci de teste genetice pentru a afla, înainte de iniţierea tratamentului, care este mutaţia genetică ce stă la baza tumorii, în cât timp şi cum va răspunde pacientul la terapie şi ce medicament i se potriveşte.

La ora actuală se pot face testări genetice pentru aproape 60 de gene implicate în procesele canceroase şi există deja terapii ţintite pentru cancerul de colon, cancerul de sân, melanom, cancer bronho-pulmonar, o parte dintre leucemiile acute şi cronice etc. Eficienţa unui tratament antitumoral nu depinde atât de mult de aspectul histopatologic sau de localizarea anatomică a tumorii, cât de mutaţia genetică descoperită la nivel celular”, subliniază doctorul Mariela Militaru, specialist în cadrul Genetic Center, o reţea naţională de investigaţii genetice.

În prezent, aproximativ 400 de noi terapii ţintite sunt în faza de testare clinică la nivel global.

Tratamentul potrivit pentru pacientul potrivit, la momentul potrivit = medicină personalizată. Pornind de la această definiţie în ultimii ani au fost înregistrate succese uimitoare. Pacienţi cu acelaşi diagnostic clinic pot răspunde diferit aceluiaşi tratament. Pentru unii se poate dovedi eficace, pe când în cazul altora pot apărea efecte adverse sau nu se obţine beneficiul clinic dorit. Acest fenomen apare, în multe cazuri, pentru că suntem diferiţi genetic. Şi fiecare trebuie să fim trataţi în funcţie de profilul nostru – explică dr. Mariela Militaru.

Tratamentele personalizate, şi, implicit, testările genetice, devin parte importantă a strategiilor naţionale de reducere a numărului bolnavilor de cancer în multe ţări din Europa de Vest. De exemplu, strategia naţională a Franţei din 2009-2013 prevede înlesnirea accesului la tratamente personalizate pentru 80% din pacienţii oncologici.

Şi ţări cu economii mai sărace adoptă sau vor fi nevoite să adopte pe viitor astfel de strategii. Asta în contextul în care se estimează că, în ritmul actual, incidenţa cancerului va creşte, până în 2030, cu 65% în ţările dezvoltate, cu 80%, în ţările mediu dezvoltate şi cu 100%, în statele sărace.  Anual, 8 milioane de pacienţi pierd lupta cu această afecţiune. Înseamnă o persoană la fiecare 4 secunde! În acelaşi timp, aproape 16 milioane de oameni primesc an de an nemilosul diagnostic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS