12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinChirurgia estetică: care sunt cele mai căutate intervenţii, în România

Chirurgia estetică: care sunt cele mai căutate intervenţii, în România

În medicina estetică vedem cum lucrurile evoluează constant, noi substanţe şi noi tratamente introduse pe piaţă reuşind să ofere un rezultat mai bun şi de lungă durată: e vorba de tratamentele injectabile, dar şi aparatele performante precum cele cu ultrasunete sau radiofrecvenţă, utilizate în cazul pacienţilor care-şi doresc intervenţii minim invazive sau chirurgicale. Doctorul Oltjon Cobani, medic specialist în chirurgia plastică, estetică şi microchirurgie ne vorbeşte despre cele mai noi trend-uri în chirurgia estetică, la nivel mondial potrivit csid.

”Tendinţa în momentul de faţă este de cât mai multă naturaleţe. În comparaţie cu anii trecuţi, pacienţii doresc rezultate cât mai naturale, fără exagerări de orice fel. Acesta este şi scopul intervenţiilor estetice: să îmbunătăţească anumite aspecte ale felului în care arătăm şi de care suntem complexaţi. De exemplu, la nivelul feţei prefer să lucrez cu fillere sau cu grăsime proprie, dar acest lucru reprezintă o alegere şi o viziune proprie. Desigur, acidul hialuronic rămâne <<prietenul>> nostru şi în ceea ce priveşte tratamentele de cabinet. Din punctul meu de vedere este şi substanţa ideală pentru augmentarea buzelor. Desigur, şi acidul hialuronic trebuie ales cu grijă întrucât, în această <<cursă>> de contracarare a ptozei prin voluminizare, putem avea rezultate cel puţin inestetice. În ceea ce priveşte pomeţii însă, prefer grăsimea proprie pentru că mi se pare că dă un rezultat mai natural şi de mai lungă durată”, spune medicul.

Felul în care arătăm poate avea impact asupra psihicului şi vieţii, în general. Tendinţa spre dependenţă trebuie descurajată pentru că altfel, rezultatele ar putea să nu fie cele dorite. Reîntinerirea nu înseamnă ştergerea a 20 de ani de pe chipul unui pacient, ci înseamnă ca acesta să arate bine pentru vârsta pe care o are.

”Fiziologic vorbind, fiecare îmbătrâneşte în felul lui. Nu poţi şterge 20 de ani, dar poţi alege să arăţi bine într-un mod cât se poate mai aproape de natural pentru că liftingul facial şi intervenţiile chirurgicale trebuie să urmeze un tipar. Când am fost în Belgia unde am învăţat liftingul facial de la doctorul Alex Verpaele, Patrick Tonnard şi echipa lui, ei spuneau acolo pacientelor să vină cu fotografii de când erau tinere. De la 20, 25 de ani. De ce? Ca să se ghideze, să nu apară lucruri nenaturale, ca să nu le transforme în altcineva. Sunt nişte tipare care trebuie urmărite”.

Bineînţeles, chirurgia estetică este descrisă în ”sfere”. De exemplu, rinoplastiile şi augmentările mamare se face mai ales până până în 30 de ani, după 30 de ani se fac şi alte intervenţii precum abdominoplastiile, lipoaspiraţiile. În jur de 40-50, se fac abdominoplastiile, dar şi intervenţiile la nivelul feţei.

”Eu sunt de părere că mai important decât tratamentul este menţinerea efectelor lui, prin vizita la medicul estetician o dată la 3-6 luni”, spune medicul Cobani.

Cea mai căutată intervenţie chirurgicală în România este rinoplastia, urmată de diferite proceduri la nivelul feţei (rejuvenări cervico-faciale). Liftingul facial rămâne pe ultimul loc, nefiind o procedură atât de căutată comparativ cu ţările din vestul Europei, în care această procedură este destul de frecvent efectuată.

La nivelul corpului însă, cele mai frecvenţe intervenţii sunt în zona sânilor- mărire, ridicare sau chiar micşorare, urmate de lipoaspiraţie şi abdominoplastie. Comparativ cu anii trecuţi, se pot face şi intervenţii combinate precum abdominoplastie cu lipoaspiraţie, abdominoplastie şi ridicare sâni etc. În cazul acestor proceduri cel mai mare avantaj ţine de timp, dar şi de costul intervenţiei care este mai mic decât dacă s-ar face două intervenţii separate.

Operaţii estetice: cum le poţi combina

Lipoaspiraţie şi abdominoplastie, augmentare mamară şi rinoplastie, ridicare sânilor (sau ridicarea şi augmentarea ) şi abdominoplastia, blefaroplastia şi lifting-ul facial, iar lista poate continua, în funcţie de problemele fiecărui pacient.

Desigur că şi aceste operatii combinate prezintă nişte riscuri, în mare parte datorită timpului mai îndelungat al intervenţiei. De aceea, evaluarea minuţioasă a stării de sănătate a pacientului şi a factorilor de risc asociaţi (fumat, anumite afecţiuni) este strict necesară înaintea intervenţiei. De asemenea, timpul de recuperare postoperator va fi mai lung, întrucât corpul este supus unui stres mai mare.

Cu toate acestea, intervenţiile combinate au luat amploare în ultimul timp, în mare parte datorită pacienţilor care nu vor să fie supuşi la 2 intervenţii separate. În mod cert, cel mai mare avantaj al acestor intervenţii îl reprezintă timpul, pacientul supunându-se doar unei operaţii, unui singur timp de recuperare postoperator. În al doilea rând, costurile intervenţiilor combinate sunt mai mici decât dacă se fac 2 operaţii separate. Şi nu în ultimul rând, contează dorinţa pacienţilor de a avea rezultatele dorite într-un timp mai scurt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS