11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinRănile nevindecate din copilărie ne ghidează viața. Evită să îi spui copilului tău următoarele cuvinte!

Rănile nevindecate din copilărie ne ghidează viața. Evită să îi spui copilului tău următoarele cuvinte!

Copiii sunt, prin natura lor, ființe neajutorate și dependente a căror existență și bunăstare depind de adulții din jurul lor. Asta înseamnă că ei nu au de ales decât să aibă încredere în cei cei care au grijă de ei (părinți, învățători, profesori, membrii ai familiei), potrivit kudika.

Din acest motiv, în timpul creșterii relația dintre copii și cei care au grijă de ei este extrem de importantă. Orice li se spune, bun sau rău, rămâne adesea cu ei foarte mult timp. Modul în care sunt tratați, de asemenea, pune o amprentă asupra modului în care ei se văd, dar și asupra modului în care văd relațiile și lumea în general.

Am găsit pe psychcentral.com câteva mesaje comune pe care le aud copiii și care îi bântuie ani întregi și, uneori, pentru întreaga lor viață.

1. Nu-i mare lucru

Aici sentimentele copilului sunt minimizate. Ceea ce nu poate dificil din perspectiva unui adult poate fi ceva incredibil important pentru un copil. Dacă sentimentele și experiențele copilului sunt invalidate, acestea devin confuze, anxioase sau disocitate.

2. Întotdeauna strici lucrurile. Nu ești bun de nimic. Nu poți face nimic din ce îți zic

În acest caz copilul se simte rănit, anxios, tratat ca și cum nu ar avea importanță. Drept urmare, el poate lupta cu stima de sine scăzută întreaga lui viață.

3. Nu te mai preface. Nu vrei să spui asta. Nu te simți așa

Aceasta este o altă formă de invalidare și confuzie. Adesea, în cazul în care unui adult nu îi place ce face, ce spune sau ce simte copilul, are tendința de a nega aceste lucruri prin a spune pur și simplu că gândurile și emoțiile sunt greșite sau nu sunt reale. Astfel, copilul învață că este interzis sau chiar periculos să simtă anumite sentimente și să și le exprime.Advertisement

4. Tu m-ai provocat. M-ai făcut să fac asta. Este doar vina taAici, adultul dă vina pe victima fără să își asume responsabilitatea pentru ce s-a întâmplat. Ca rezultat, copilul învața să ignore și să accepte comportamentul toxic din partea altora. Învață să se învinovățească pe el pentru un moment.

5. Ești prea sensibil. Trebuie să fii mai puternic. Asta te va învăța o lecție

Aici emoțiile copilului sunt văzute ca greșite și ar trebui să simtă mai puțin din ceea ce simte. Lecțiile potrivit cărora trebuie să fie mai puternic, mai matur, mai sigur pe el îi demonstrează că trebuie să își reprime emoțiile și să accepte situațiile abuzive ca fiind normale.

6. Mă faci să arăt rău. Gândește-te la cum mă simt eu. Fă-mă să fiu mândră de tine

Aici adultul este pe primul loc, determinându-l pe copil să fie atent la fiecare lucru pe care îl face, să aibă grijă de adult(și nu invers). Uneori copilul se pierde și ajunge să creadă că acest scenariu este cel corect.

De asemenea, copilul învață că singura cale prin care supraviețui în lume este să trăiască doar pentru ceilalalți, să facă lumea din jurul lui fericită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS