16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDe ce poftim la dulciuri. Cercetatorii au aflat ce se intampla in organismul nostru inainte de a le manca

De ce poftim la dulciuri. Cercetatorii au aflat ce se intampla in organismul nostru inainte de a le manca

 

Cum se explică slăbiciunea noastră pentru pentru ciocolată și alți carbohidrați? Ne răspunde Achim Peters, de la Universitatea Lubeck, care a realizat o cercetare menită să elucidează acest mister. 

Potrivit articolului scris de Peters în Scientific American, deși creierul nostru reprezintă doar 2% din greutatea corporală, el consumă jumătate din necesarul zilnic de carbohidrați – iar glucoză este cel mai important combustibil. Supus stresului acut, creierul necesită aproximativ 12% mai multă energie, ceea ce îi determina pe mulți să apeleze la gustările dulci.

Carbohidrații oferă organismului cea mai rapidă sursă de energie. La testele cognitive, subiecții care au fost stresați au avut rezultate slabe înainte de a mânca. Performanță lor a revenit la normal după consumarea alimentelor.

Când ne este foame, se activează o întreagă rețea de regiuni ale creierului. În centru se găsește hipotalamusul ventromedial și hipotalamusul lateral. Aceste două regiuni sunt implicate în reglarea metabolismului, a comportamentului alimentar, dar și al funcțiilor digestive.

Tot aici se găsește nucleul arcuat care blochează informațiile de restul corpului, dacă creierul nu mai are glucoză. De aceea recurgem la carbohidrați imediat ce creierul indică o nevoie de energie, chiar dacă restul corpului este bine aprovizionat.

Pentru a înțelege în continuare relația dintre creier și carbohidrați, cercetătorii au examinat 40 de subiecți în două sesiuni. În prima, participanților li s-a cerut să țînă un discurs de 10 minute în față unor străini, iar în următoarea nu li s-a cerut să vorbească. La sfârșitul fiecărei sesiuni, concentrațiile de hormoni ai stresului și adrenalină din sângele participanților au fost măsurate. De asemenea, li s-a oferit accesul la cantină pentru o ora.

Ce au observat oamenii de știință? Când subiecții au ținut discursul înainte de a mânca au fost mai stresați și, în medie, au consumat cu 34 de grame de carbohidrați decât atunci când nu au vorbit în față publicului.

De ce ciocolată? Dacă simțim nevoia să consumama acest produs, cercetătorul Achim Peters ne încurajează să o facem pentru a rămâne în formă. Asta pentru că la locul de muncă oamenii sunt adesea stresați și creierul are o nevoie crescută de energie.

Ce se întâmplă când nu mâncăm?

În acest caz, este posibil că creierul să utilizeze glucoză din organism și, acesta, la rândul sau, să secrete mai mulți hormoni de stres. Acest lucru poate crește riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral sau depresie pe termen lung. De asemenea, concentrația și performanță vor scădea.

Abuzuri alimentare? Există cazuri în care creierul nu își poate lua energia din rezervele organismului, chiar dacă există destule depozite de grăsimi. În cazul acestor persoane, cea mai importantă cauza o reprezintă stresul cronic. Odată ce cauza principala a fost abordată, obiceiurile alimentare s-ar putea rezolva în cele din urmă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS