6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinGustul copilăriei. 3 reţete de pe vremea bunicii, care iţi vor trezi amintiri

Gustul copilăriei. 3 reţete de pe vremea bunicii, care iţi vor trezi amintiri

Când eram mici, cea mai mare bucurie era când bunica ne chema la masă și ne aștepta cu o surpriză: un deșert pe care îl prepară doar la ocazii speciale. Însă nu aveam voie să îl mâncăm decât după ce terminăm tot din farfurie și curățăm bine sosul de la mâncare cu pâinea proaspăt scoasă din cuptor.

Bunicile noastre nu aveau la îndemână nici rețete complicate, nici electrocasnice care să le ușureze muncă, dar reușeau de fiecare dată să ne surprindă cu mâncăruri delicioase, al căror gust ni-l mai amintim și astăzi. Iată care sunt rețetele pe care le poți pune și tu în aplicare și care cu siguranță îți vor aminti de gustul copilăriei:

Pâinea pufoasă, cu coajă crocantă, că pe vremea bunicii

Pâinea pe care o făcea bunica era atât de gustoasă, crocantă și cu un interior atât de pufos încât, de multe ori, nici nu mai aveam răbdare să ne fie pusă masă că ne săturăm ronțăind la ea. Mirosul inconfundabil de pâine făcută în casă nu poate fi egalat de pâinea pe care o cumpărăm de la brutărie. În plus, pâinea de pe vremea bunicii avea avantajul de a fi mult mai sănătoasă, pentru că era făcută din ingrediente naturale.

Deși pare mai complicat să îți faci de la zero pâinea în casă, trebuie să știi că rețeta pe care o știau bunicile noastre nu este nici pe departe atât de dificilă. Aici găsești o rețeta de pâine de casă care se poate face rapid și al cărei gust îți va trezi amintiri de pe vremea când nu mai aveai răbdare că bunica să o scoată din cuptor. După cum vezi, există chiar și o rețeta de pâine fără frământare, pentru începători, astfel încât să nu ai cum să dai greș cu experimentul tău, chiar dacă nu ai mai făcut niciodată o pâine.

Rețeta de dulceață de căpșune numai bună de întins pe pâine

După ce ai învățat să îți faci singură pâinea, ce poate fi mai bun decât să tăi o felie, să o ungi cu puțîn unt și cu o dulceață consistentă din căpșune? Dulceață este simplu de preparat și, în plus, se păstrează foarte bine la borcan, în cămară, astfel încât să te poți bucură de gustul ei chiar și iarnă.

Ingrediente pentru rețeta de dulceață de căpșune

  • 4 kilograme de căpșune
  • 3,5 kilograme de zahăr
  • 4 lămâi

Căpșunele trebuie spălate bine, apoi îndepărtate cu grijă codițele. Coajă de la lămâie se da pe răzătoare și se adaugă peste căpșune, într-o oală încăpătoare. Poți adaugă și sucul de la lămâie, dacă vrei să obții un gust dulce-acrișor. Adaugă tot zahărul și pune oală pe aragaz, la foc mic. Din când în când, va trebui să elimini spumă care se formează la suprafață. Căpșunele se lasă la fiert timp de 45-50 de minute, până când se formează dulceață. Pentru că dulceață să se mențînă proaspătă cât mai mult timp, este important că borcanele în care o vei depozita să fie fierte înainte, pentru a fi sterlizate.

Biscuiții copilăriei, o gustare delicioasă și rapidă

Biscuiții pe care bunica ni-i servea alături de o cană de lapte cald cu cacao sunt foarte gustoși, dar și simplu de preparat. Ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 200 de grame de unt (este de preferat să pui untură, pentru a obține un gust cât mai apropiat de cel al biscuiților clasici)
  • 200 de grame de zahăr
  • 3 ouă
  • 3 linguri de lapte
  • 3 linguri de smântână grasă
  • 2 plicuri de praf de copt
  • 1 linguriță de esență de vanilie sau rom
  • 1 kilogram de făînă
  • 1 plic de zahăr pudra

Amestecă făină cu praful de copt și într-un bol zahărul cu untul sau untură, până când acesta se încorporează bine. Peste acest amestec trebuie adăugate treptat ouăle, apoi smântână, laptele și esență de rom sau de vanilie. După ce ingredientele au fost încorporate bine, se adaugă făină, amestecând bine, până când se formează o compoziție omogenă. Aluatul format trebuie să aibă o consistentă fermă, dar elastică. Se lasă apoi aluatul la răcit, la frigider, timp de o ora, după ce l-ai învelit în folie de plastic.

Aluatul răcit se poate trece prin mașină de tocat sau poți face biscutii și manual, modelandu-i după formă pe care vrei să o aibă. Biscuiții se pun într-o tavă, pe o folie de copt, apoi se bagă la cuptor și se lasă 15-20 de minute, până când se rumenesc. După ce i-ai scos din cuptor, presară peste ei zahărul pudra și biscuiții sunt gata de a fi serviți.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS