Gustul copilăriei. 3 reţete de pe vremea bunicii, care iţi vor trezi amintiri



Când eram mici, cea mai mare bucurie era când bunica ne chema la masă și ne aștepta cu o surpriză: un deșert pe care îl prepară doar la ocazii speciale. Însă nu aveam voie să îl mâncăm decât după ce terminăm tot din farfurie și curățăm bine sosul de la mâncare cu pâinea proaspăt scoasă din cuptor.

Bunicile noastre nu aveau la îndemână nici rețete complicate, nici electrocasnice care să le ușureze muncă, dar reușeau de fiecare dată să ne surprindă cu mâncăruri delicioase, al căror gust ni-l mai amintim și astăzi. Iată care sunt rețetele pe care le poți pune și tu în aplicare și care cu siguranță îți vor aminti de gustul copilăriei:

Pâinea pufoasă, cu coajă crocantă, că pe vremea bunicii

Pâinea pe care o făcea bunica era atât de gustoasă, crocantă și cu un interior atât de pufos încât, de multe ori, nici nu mai aveam răbdare să ne fie pusă masă că ne săturăm ronțăind la ea. Mirosul inconfundabil de pâine făcută în casă nu poate fi egalat de pâinea pe care o cumpărăm de la brutărie. În plus, pâinea de pe vremea bunicii avea avantajul de a fi mult mai sănătoasă, pentru că era făcută din ingrediente naturale.

Deși pare mai complicat să îți faci de la zero pâinea în casă, trebuie să știi că rețeta pe care o știau bunicile noastre nu este nici pe departe atât de dificilă. Aici găsești o rețeta de pâine de casă care se poate face rapid și al cărei gust îți va trezi amintiri de pe vremea când nu mai aveai răbdare că bunica să o scoată din cuptor. După cum vezi, există chiar și o rețeta de pâine fără frământare, pentru începători, astfel încât să nu ai cum să dai greș cu experimentul tău, chiar dacă nu ai mai făcut niciodată o pâine.

Rețeta de dulceață de căpșune numai bună de întins pe pâine

După ce ai învățat să îți faci singură pâinea, ce poate fi mai bun decât să tăi o felie, să o ungi cu puțîn unt și cu o dulceață consistentă din căpșune? Dulceață este simplu de preparat și, în plus, se păstrează foarte bine la borcan, în cămară, astfel încât să te poți bucură de gustul ei chiar și iarnă.


Ingrediente pentru rețeta de dulceață de căpșune

  • 4 kilograme de căpșune
  • 3,5 kilograme de zahăr
  • 4 lămâi

Căpșunele trebuie spălate bine, apoi îndepărtate cu grijă codițele. Coajă de la lămâie se da pe răzătoare și se adaugă peste căpșune, într-o oală încăpătoare. Poți adaugă și sucul de la lămâie, dacă vrei să obții un gust dulce-acrișor. Adaugă tot zahărul și pune oală pe aragaz, la foc mic. Din când în când, va trebui să elimini spumă care se formează la suprafață. Căpșunele se lasă la fiert timp de 45-50 de minute, până când se formează dulceață. Pentru că dulceață să se mențînă proaspătă cât mai mult timp, este important că borcanele în care o vei depozita să fie fierte înainte, pentru a fi sterlizate.

Biscuiții copilăriei, o gustare delicioasă și rapidă

Biscuiții pe care bunica ni-i servea alături de o cană de lapte cald cu cacao sunt foarte gustoși, dar și simplu de preparat. Ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 200 de grame de unt (este de preferat să pui untură, pentru a obține un gust cât mai apropiat de cel al biscuiților clasici)
  • 200 de grame de zahăr
  • 3 ouă
  • 3 linguri de lapte
  • 3 linguri de smântână grasă
  • 2 plicuri de praf de copt
  • 1 linguriță de esență de vanilie sau rom
  • 1 kilogram de făînă
  • 1 plic de zahăr pudra

Amestecă făină cu praful de copt și într-un bol zahărul cu untul sau untură, până când acesta se încorporează bine. Peste acest amestec trebuie adăugate treptat ouăle, apoi smântână, laptele și esență de rom sau de vanilie. După ce ingredientele au fost încorporate bine, se adaugă făină, amestecând bine, până când se formează o compoziție omogenă. Aluatul format trebuie să aibă o consistentă fermă, dar elastică. Se lasă apoi aluatul la răcit, la frigider, timp de o ora, după ce l-ai învelit în folie de plastic.

Aluatul răcit se poate trece prin mașină de tocat sau poți face biscutii și manual, modelandu-i după formă pe care vrei să o aibă. Biscuiții se pun într-o tavă, pe o folie de copt, apoi se bagă la cuptor și se lasă 15-20 de minute, până când se rumenesc. După ce i-ai scos din cuptor, presară peste ei zahărul pudra și biscuiții sunt gata de a fi serviți.



Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 19 februarie 2019

Actualitate

» ​Frans Timmermans: Kovesi este un procuror excelent / Nu poate exista nicio amnistie pentru politicienii corupți
» Gorj: Bătaie în fața Colegiului “Spiru Haret” din Târgu Jiu
» Pericolele la care te expui când împrumuţi lucruri, de la popcorn, la canapea
» O fată de 12 ani din Sălaj a murit după ce a căzut dintr-un microbuz, pentru că ușa s-a deschis în mers
» Angajații Nokia au protestat la Paris și se tem că posturile le vor fi desființate și relocate apoi în România, Ungaria și Portugalia
» Guvernul a adoptat Ordonanța privind majorarea alocațiilor pentru copii
» 2 societăţi comerciale sancţionate contravenţional pentru încălcarea legislaţiei din domeniul silvic
» Un pas către obținerea unui vaccin universal împotriva gripei: Australienii ar fi descoperit celulele care ar putea ucide toate tipurile de virus gripal
» Ancheta în cazul femeii acuzată că și-a falsificat diploma de la UMF: Se schimbă comisia de investigare, pentru că doi doctori ar fi din anturajul acesteia
» Negociatorii britanici încearcă să obțină noi concesiuni pentru Brexit
» Renumitul creator de modă Karl Lagerfeld a murit la vârsta de 85 de ani
» Bărbat de 77 de ani, surprins circulând pe contrasens pe Autostrada Sibiu – Deva
» Dăncilă anunţă OUG pentru mărirea alocaţiilor la 1 martie şi îi cere lui Iohannis să promulge cât mai rapid bugetul pentru a avea fondurile necesare

Publireportaj

» Cardio Help – un singur nume, mai multe specializări
» „2+2 Școala de Matematică” își deschide porțile în Craiova
» Încheiere proiect „Dezvoltarea firmei SC BETON LOGISTIC SRL”

Dolj

» „Singur Acasă“, generaţia copiilor lipsiţi de speranţă
» Ce schimbări apar la ocuparea posturilor didactice
» Grădiniţele nu pot avea opţionale plătite de părinţi
» Licitația pentru serviciul de hrană de la SJU Craiova, anulată
» Trei copii şi două femei, răniţi în urma unui accident rutier
» Străzile de noroi ale Craiovei
» (VIDEO) Cred în România (IV): O familie din Dolj trăieşte de peste trei decenii din legumicultură
» Campanie pentru prevenirea și diminuarea fenomenului de bullying, în Dolj

Gorj

» Bugetul Primăriei Târgu Jiu, gata până la jumătatea lunii martie
» Program pentru prevenirea violenţei domestice, derulat de poliţie
» Directorul Direcţiei pentru Agricultură, încă 60 de zile de control judiciar
» Ministerul Energiei încearcă un mix energetic din CEO şi Hidroelectrica
» Un nou sindicat înfiinţat la CEO
» Gorj: Bâtrân înşelat de trei meşteri, cu suma de 3.500 de lei
» Gorj: Poliţia anchetează două furturi din magazine
» Gorj: Bărbat reţinut pentru mărturie mincinoasă

Sport

» Dan Zdrâncă începe aventura la Al Ain
» Voleibaliştii luptă în Capitală
» ACS Jion Craiova s-a întors cu un sac de medalii din Hunedoara
» Simona Halep a învins-o pe Eugenie Bouchard la turneul WTA Dubai

Bani & Afaceri

» Aurul a atins un nou maxim al ultimelor 31 de luni

Sanatate

» Alimente care refac flora intestinală
» Telefonul mobil și televizorul distrug vederea copiilor

Magazin

» Mersul la birou înainte de ora 10:00 este ”o tortură”
» Partea a II-a:10 filme educative pentru copii care oferă lectii de viaţă preţioase
» 25 de ONG-uri acuză statul român de complicitate la exploatare, după ce 26 de membri ai unei rețele de trafic de minori au fost achitați / Acestea au sesizat Comisia Europeană
» O companie a redus săptămâna de muncă la patru zile / Rezultatele: nivel mai mic de stres, productivitatea nu a fost afectată
» Cele patru zone ale dezvoltării personale
» 5 provocări cu care trebuie să te confrunți când cariera te împinge sa faci pasul spre un oraș nou
» Condimentele cu care poţi înlocui sarea
» Trei instrumente pentru a-ți îmbunătăți situația financiară
» ( Galerie foto): Unul dintre fanii trilogiei ‘Lord of the Rings’ şi-a constuit propria locuinţă Hobbit
» Gustul copilăriei. 3 reţete de pe vremea bunicii, care iţi vor trezi amintiri
» Trei motive pentru care gura lumii nu contează

Top