12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazin(VIDEO)Lăcaşul tuturor religiilor din Federaţia Rusă, unic în lume

(VIDEO)Lăcaşul tuturor religiilor din Federaţia Rusă, unic în lume

O biserică universală a tuturor religiilor este construită în Federaţia Rusă din donaţii lăsate de vizitatori. Creştinii ortodocşi, budiştii, evreii şi musulmanii pot sluji împreună sub acelaşi acoperiş – iar turlele bisericii au simboluri ale fiecărei credinţe în parte, potrivit www.atlasobscura.com.
O moschee, o biserică ortodoxă şi o sinagogă, unite sub un singur acoperiş. Acesta este Templul tuturor religiilor din Kazan, în republica rusă Tatarstan, la vreo 800 de km de Moscova. Construcţia a început în 1992, la iniţiativa unui localnic: arhitectul şi filantropul Ildar Khanov. El a murit între timp, dar proiectul merge mai departe: orice vizitator dă ceva bani.
Înființată de filantropul Ildar Khanov în 1992, lăcaşul nu este de fapt o capelă în sensul tradițional, ci este un centru menit să stea drept simbol al unității religioase. Khanov a fost un susținător activ al serviciilor de reabilitare și, după ce a supravegheat câțiva ani în viața sa, a construit centrul cu ajutorul pacienților pe care ia întâlnit prin munca sa. Exteriorul Templului arată aproape ca ceva dintr-un parc Disneyland Small World, cu o cupolă ortodoxă greacă aici și un minaret rus acolo. Există influențe care au fost obținute din sinagogi evreiești și din moschei islamice, precum și o serie de spire și clopote. Toate fac ca Templul să încorporeze influențe arhitecturale din 16 religii separate.

Deocamdată, sunt gata sala Iisus Hristos, cea catolică şi camera budistă, dar şi încăperea egipteană – pentru că sunt reprezentate acolo şi credinţe care nu mai sunt practicate, cum ar fi cele din Egiptul Antic. Sunt şi un teatru, o galerie de artă, o sală de ceai. Nu există ceva asemănător în lume – spun proprietarii şi vizitatorii.

Templul tuturor religiilor are şi ambiţia de a oferi un centru de reabilitare, o societate astronomică, o şcoală de artă şi un conservator pentru copii. Proiectul este în plină desfăşurare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS