14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCum faci cel mai bun cozonac, exact ca la cofetărie

Cum faci cel mai bun cozonac, exact ca la cofetărie

Toată lumea iubește cozonacul proaspăt și cald, mai ales că mirosul lui întregeşte magia sărbătorilor de iarnă. Pentru a-l prepara şi a le face o bucurie celor dragi, nu ai nevoie de ingrediente speciale, ci de ingrediente proaspete și de puțină atenție în prepararea lui. Persoanele care pregătesc pentru prima dată cozonac trebuie să fie atente la toți pașii și cozonacul va ieși bine din prima încercare.

Iată de ce ai nevoie: 1 kg făină albă, 50 gr. drojdie, 8 gălbenușuri, la temperatura camerei, 1 ou mic, amestecat cu 4-5 linguri lapte ( pentru uns), 500 ml. lapte, esență de rom și vanilie, 200 gr unt + plus 30 gr pentru uns tăvile, 3 linguri coajă de lămâie și portocală, 300 gr. zahăr, 2 linguri ulei, sare.

Pentru umplutură: 300 gr zahăr, 8 albușuri bătute spumă, 3 linguri cacao, 250 gr miez de nuca copt şi măcinat, esență de rom, rahat (opţional)

Mod de preparare: Într-o cană cu lapte cald se pun 3 linguri din făină. Când s-a mai răcit, se adaugă drojdia și o lingură rasă de zahăr. Se amestecă, apoi se lasă să crească într-un loc cald, până își dublează volumul. Gălbenușurile se bat spumă cu zahărul într-un castron adânc. Se adaugă sarea, uleiul, esențele, coajă de lămâie și de portocală și 100 gr. de unt topit.

Maiaua se toarnă peste gălbenușuri. Se adaugă laptele călduț și se amestecă. Făină se încorporează treptat și se frământă bine până ce aluatul începe să se desprindă de pe mâini. La final, se adaugă restul de 100 gr. de unt, topit. Aluatul se împăturește, să prindă aer, până se încorporează tot untul.

Vasul se acoperă cu un șervet sau cu folie alimentară și se lasă la crescut 50-60 de minute, până își dublează volumul, într-un loc călduţ, ferit de frig. Este foarte important să nu se umble la vasul în care crește compoziția, căci riscă să dea înapoi.

Între timp, se pregătește umplutură și se dă drumul la cuptor, să se încingă. Albușurile se bat spumă. Se adaugă zahărul și se amestecă până se întăresc. La final se adaugă cacao, esență de rom, nuca şi rahatul tocat cubuleţe (opţional). Se omogenizează și se lasă să se odihnească.

Când a crescut suficient, aluatul se împarte în patru părți egale. Pe un blat uns cu puțin ulei se întinde câte o foaie de aluat, cu mâinile, potrivită ca lungime cât să încapă în tava de cozonac. Într-un capăt, pe lung, se întinde umplutura, apoi se rulează. Se pune în tava unsă cu unt și tapetata cu hârtie de copt. Se unge cu puțin lapte și ou, se presară zahăr și se mai lasă 20-30 de minute la crescut. Între timp se pregătesc ceilalți cozonaci.

Când și-au dublat iar volumul, cozonacii se dau la cuptor 45-50 de minute, după care se înțeapă cu o scobitoare pentru a vedea dacă mai rămâne coca pe el sau dacă este copt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS