Acasă Magazin Una dintre cele mai mari bătălii din istoria românilor. Regele Ungariei a...

Una dintre cele mai mari bătălii din istoria românilor. Regele Ungariei a scăpat cu viaţă ca prin minune din ea

-

La 9 noiembrie 1330 a început celebra luptă de la Posada, care a consemnat independenţa Ţării Româneşti, scrie descopera.ro.

Deşi vasal al regelui Ungariei, așa cum este numit în mai multe documente ale vremii, Basarab dăduse destule semne de rebeliune față de cel ce ar fi trebuit să îi fie suveran… Carol Robert de Anjou. În anul 1323, Basarab îl sprijină militar pe țarul bulgar Mihail Sisman în lupta împotriva Imperiul Bizantin, o acțiune ce încalcă vasalitatea să față de regele Ungariei.
Șapte ani mai târziu, la 28 iulie 1330, voievodul muntean este alături de același Mihai Sisman în lupta de la Velbuzd, împotriva regelui sârb Ștefan Decanski, un aliat al lui Carol Robert de Anjou. Probabil, acesta a și fost motivul pentru care regele ungur decide să dea o lecție rebelului valah și să îl îndepărteze de la domnie. La doar câteva săptămâni de la acest ultim eveniment, Carol da ordinul de adunare a armatei celei mari a Ungariei. Cu toate acestea, 8000 dintre cei mai buni cavaleri unguri se aflau în Polonia, luptând împotriva cavalerilor teutoni. Este evident că nu toată armata a putut fi strânsă în campania îndreptată împotriva lui Basarab. Însă 30.000 de cavaleri, cu mult mai mult decât putea strânge valahul, luau drumul Țării Românești. Severinul cade primul, iar Curtea de Argeș este incendiată de regele răzbunător. Bolile și lipsurile armatei cauzate de pustiirea pământurilor valahe de către Basarab îl silesc pe Carol Robert să ceară retragerea. Nu era chiar victoria zdrobitoare pe care și-o dorise, dar era o lecție pe care valahul ar fi trebuit să o înțeleagă odată pentru totdeauna. În misterioasă trecătoare de la Posada, la 9 noiembrie 1330, Basarab lansează atacul surpriză asupra ungurilor. Și ce mai surpriză a fost pentru cei care se considerau învingători. Mii de cavaleri își pierd viața încă din prima zi a luptelor.
Măcelul durează până pe 13 noiembrie, iar din însemnările regelui Carol Robert de Anjou, aflăm că apogeul luptei a fost acela în care cavalerii valahi au şarjat în mod repetat asupra supraviețuitorilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

Horoscop

Berbec Dialogurile roiesc în jurul banilor pe tot parcursul zilei. Vă vin bani, cadouri sau favoruri, fie din segmentul profesional, fie cineva...