27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinArma letală a lui Hitler. Cu o viteză de 5.600 km/h, a provocat oroare în Europa

Arma letală a lui Hitler. Cu o viteză de 5.600 km/h, a provocat oroare în Europa

La 3 octombrie 1942 a fost testată cu succes racheta germană V-2, prima rachetă balistică din lume şi primul obiect care a făcut un zbor suborbital, scrie descopera.ro.

Arma a fost precursoarea rachetelor utilizate în programele spaţiale. Realizarea acesteia a reprezentat unul dintre cele mai importante progrese ale tehnologiei secolului al XX-lea, însă racheta a provocat dezastre oribile. A fost construită cu scopul expres de a fi folosită împotriva Marii Britanii, unde a provocat teroare.
Cunoscută şi sub numele de „Arma Răzbunării 2”, racheta propulsată cu propergol lichid a fost prima rachetă balistică de luptă cu rază lungă de acţiune şi primul obiect construit de om care a efectuat un zbor suborbital. A fost prima rachetă balistică cu rază mare de acţiune. Până la sfârşitul războiului, V-2 a fost aruncată pe teritoriul Marii Britanii de mai mult de 1.400 de ori, provocând distrugeri uriaşe, de fiecare dată când a fost utilizată. Ea a fost folosită şi la Anvers, în Belgia. În total, în urma atacurilor efectuate de V-2, Germania a provocat 7.250 de victime din rândurile militarilor şi civililor. Racheta cu propulsie V-2 putea ajunge la altitudinea de 80 de kilometri şi a fost folosită frecvent de către Wehrmacht, până în septembrie 1944. Cu o greutate de 14 tone, ea a fost lansată pe verticală, putând ajunge la viteze de peste 5.600 de kilometri la oră si lovind ţinte aflate la distanţe de 320 de kilometri.
Racheta V-2 a fost precursoarea tuturor rachetelor moderne, inclusiv cele utilizate în programele spaţiale ale Statelor Unite şi Uniunea Sovietică. Arma a fost prezentată de propaganda nazistă ca răzbunare faţă de bombardierele care atacau tot mai multe oraşe germane, începând din 1942 şi până când Germania a capitulat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS