21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDurata medie a unui mariaj eșuat la români- circa 15 ani. În țara noastră se pronunță un divorț la diecare 4 minute

Durata medie a unui mariaj eșuat la români- circa 15 ani. În țara noastră se pronunță un divorț la diecare 4 minute

In medie, divorturile in Romania survin dupa 15 ani de mariaj
Sub 15 ani în medie. Atât durează acel ”până când moartea ne va despărți” rostit în ziua care ar trebui să fie cea mai fericită zi din viața ta. În România, anual se desfac circa 30.000 de mariaje. Dacă ținem cont că sunt circa 250 de zile lucrătoare, asta înseamnă 120 de divorțuri pe zi. Sau 15/oră. Sau unul la fiecare 4 minute. Dacă ne uităm puțin mai atent, vom vedea că cele mai scurte mariaje care se termină prin divorț sunt cele din București și Ilfov. La polul opus e Vasluiul.
Sigur, o sa spuneți că viața aici e mai stresantă, că presiunea jobului te face mai iritabil și prin urmare ești mai predispus la asemenea gesturi. Numai că la polul opus găsim Vasluiul, județ ai cărui cetățeni nu sunt cei mai relaxați din țară sau care să aibă PIB/capita cel mai ridicat.
Înainte cu un an-doi de Revoluție, divorțurile comunicate oficial erau de aproape 40.000. E drept, Statistica nu se uită și la separările cuplului, așa cum face Statistica britanică de pildă. Omplogul britanic al INS spune că la ei, divorțul intervine la circa doi ani după ce cuplul ia decizia de a se separa.
În România, anul 9 al căsniciei pare piatra de hotar. Atunci intervin cele mai multe divorțuri.
Dar, iată mai jos, clasamentul duratei mariajului, defalcat pe județe:

Ce ar mai fi interesant de notat:
  • Raportul dintre numărul căsătoriilor încheiate şi cel al divorţurilor pronunţate prin hotărâri judecătoreşti definitive sau pe cale administrativă, a fost de 4,6 căsătorii la un divorţ în anul 2017.
  • În medie, divorţul apare cu cea mai mare frecvenţă în rândul bărbaţilor şi femeilor din grupa de vârstă 35-39 ani (19,1% dintre divorţuri în cazul femeilor şi 19,8% în cazul bărbaţilor), urmată în cazul femeilor de grupa de vârstă 30-34 ani (18,5% dintre divorţuri) şi de grupa de vârstă 40-44 de ani în cazul bărbaţilor (19,2% dintre divorţuri);
  • Numărul femeilor în vârstă de până la 30 ani care au divorţat a fost de 2,3 ori mai mare decât numărul bărbaţilor aparţinând aceleiaşi grupe de vârstă;
  • În aproape toate judeţele (cu excepţia judeţelor Buzău, Giurgiu, Ilfov, Teleorman şi Vaslui) numărul de divorţuri este mai mare în mediul urban decât în cel rural.
  • În Municipiul Bucureşti s-au înregistrat anul trecut aproape 10% din numărul total de divorţuri. Cel mai mic număr de divorţuri s-a înregistrat în judeţul Vâlcea (208 divorţuri).
  • Cea mai mare rată a divorţialităţii s-a înregistrat în judeţul Gorj (1,90 divorţuri la 1000 locuitori) şi cea mai mică rată de divorţialitate s-a înregistrat în judeţul Vâlcea (0,52 divorţuri la 1000 locuitori).
Comparativ cu celelalte ţări din Uniunea Europeană, în anul 2015 (ultimul an pentru care sunt date disponibile la nivel european), România a înregistrat un nivel mediu. Cele mai mici rate de divorţialitate la nivel european s-au înregistrat în Malta și Slovenia. Cele mai mari rate de divorţialitate s-au înregistrat în Danemarca şi Lituania.
  • Durata medie a unei căsnicii terminate prin divorț, în lume: Italia-18 ani, Canada -13.8 ani, Franta- 13 ani, SUA- 12.2 ani, Australia – 12 ani, Mexic – 12 ani, Japonia și UK,- câte 11 ani, Quatar – 5.5 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS