Acasă Magazin Omul vinovat pentru moartea a 70 de milioane de oameni

Omul vinovat pentru moartea a 70 de milioane de oameni

La 9 septembrie 1976 a încetat din viaţă Mao Zedong, preşedinte al Chinei în perioada 1949-1959. În 1966 a iniţiat aşa zisă „revoluţie culturală”, o direcţie politică dură (maoism), caracterizată prin voluntarism şi cultul personalităţii (n. 26 decembrie 1893), scrie descopera.ro.

Mao Zedong a fost revoluționarul, ideologul și liderul Partidului Comunist Chinez, care a pus bazele Republicii Populare Chineze. În urmă războiului civil din 1949, Partidul Comunist Chinez, sub conducerea lui Mao Zedong, a preluat puterea în China.

Mao a instaurat o dictatură sângeroasă, zeci de milioane de chinezi fiind uciși în timpul conducerii sale. Contribuțiile aduse teoriei marxist-leniniste, strategiile militare și politicile comuniste dezvoltate de liderul chinez sunt cunoscute sub numele de „maoism”.

Mao rămâne o figura controversată, fiind aspru criticat, pe plan internațional, datorită genocidului din timpul Revoluției Culturale, dar încă apreciat, inclusiv astăzi, în China, pentru rolul pe care l-a avut în formarea Chinei moderne.

Regimul și acțiunile politice ale lui Zedong, din 1949 și până în 1976, când a decedat, sunt – totuși – direct responsabile de moartea a 50 până la 70 de milioane de cinezi. Atunci când Deng Xiaoping a prelut puterea, în 1978, multe politici maoiste au fost abandonate în favoarea reformelor economice, trend accentuat în special de actualul lider chinez Hu Jintao.

 

Este fascinată de rapiditatea cu care circulă informaţia în mass-media şi crede că dacă lumea s-ar folosi doar de avantajele presei, barierele dintre oameni ar putea fi depăşite mai uşor.
Exit mobile version