5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazin12 aprilie, ziua mondială a aviaţiei şi cosmonauticii

12 aprilie, ziua mondială a aviaţiei şi cosmonauticii

Federaţia Internaţională a Aviaţiei a stabilit ziua de 12 Aprilie ca Zi internaţionala a Aviaţiei şi Cosmonauticii, în cinstea primului zbor al unui om în spatiu, celebrul Yuri Gagarin, pe 12 aprilie 1961, la bordul navetei Vostok 1. Zborul a durat 108 minute, iar de la bordul navei a avut loc, în direct, o transmisie televizată.

Pe 12 aprilie 1961, visul lui Yuri Gagarin de a vedea Pământul din spaţiu se împlinea: urcat la bordul rachetei Vostok 1, Yuri a ţinut un scurt discurs în al cărui final a spus: „Mă bucur că voi putea vedea lumea faţă în faţă!”. După numai 14 minute de la lansare, nava – încărcată doar cu provizii de apă şi oxigen – părăsea atmosfera Terrei, intrând în spaţiul cosmic.
Zborul astronautului s-a desfăşurat deasupra Republicii Sovietice, deasupra Oceanului Pacific, peste Strâmtoarea Magellan din America de Sud, deasupra Oceanului Atlantic şi pestre Africa, după care a reintrat în atmosfera,îincepând coborârea spre sol în apropierea orasului Engels din sud-vestul Rusiei.

În 2011, pentru a sărbători împlinirea a 50 de ani de la zborul astronautului rus, a fost creat site-ul FirstOrbit, unde se poate viziona sau descărca un film montat de Doctorul Chris Riley, care reproduce imaginile din Cosmos văzute de Gagarin.
Tot pe 12 aprilie, dar în 1981, a avut loc primul zbor al navetei spaţiale Columbia. Naveta Spatiala Columbia (OV-102) a fost prima navetă spaţiala a flotei NASA. Prima ei misiune, STS-1, a durat de pe 12 aprilie până pe 14 aprilie, 1981.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS