Ingrediente (10 porţii):
300 g făină, 125 g margarină, 4 ouă, 300 g carne tocată de vită, 50 g alune, 50 ml vin alb, 3 linguri ulei, 1 ceapă, piper, 2 linguri bulion, sare, 1 ardei iute, 1 linguriţă oţet.
Mod de preparare:
Faceţi un aluat din făină, margarină, două ouă, sare, o linguriţă de oţet şi puţină apă caldă. Frământaţi aluatul şi lăsaţi-l la frigider cât pregătiţi umplutura. Tăiaţi ceapa mărunt şi o căliţi câteva minute în ulei încins. Adăugaţi alunele tocate, carnea, vinul alb şi lăsaţi să fiarbă înăbuşit 20 de minute. După ce s-a călit, puneţi ardeiul tocat şi bulionul, potriviţi gustul cu sare şi piper, daţi umplutura deoparte şi amestecaţi-o cu un ou.
Întindeţi aluatul într-o foaie subţire, tăiaţi discuri de 10 cm diametru, puneţi pe fiecare bucată de aluat două linguri de compoziţie de carne şi pliaţi plăcinţelele. Lipiţi aluatul de pe margini bine, prinzând cu degetele sau apăsând cu o furculiţă. Ungeţi-le cu gălbenuş de ou, aşezaţi-le într-o formă unsă cu ulei şi daţi-le la cuptor pentru 35 de minute.
Menţiuni:
Se servesc ca aperitiv.