Cartea de bucate suprarealiste „Les Diners de Gala“ a fost publicată doar o singură dată, în 1973. „Les Diners de Gala“ a fost un vis împlinit pentru artistul suprarealist Salvador Dali, care a spus, pe când avea șase ani, că ar vrea să devină bucătar. Bizara carte de bucate reuneşte 136 de reţete în 12 capitole (capitolul 10 este dedicat afrodiziacelor), ilustraţiile sale sunt excepţional de stranii şi colaje create special pentru ediţia tipărită.
Lucrările de artă zugrăvesc munţi falnici de raci, scene cu accente tulburătoare de canibalism, o întâlnire neobişnuită a unei lebede cu o periuţă de dinţi într-o carcasă de patiserie, dar şi autoportrete ale pictorului, în care se amestecă printre bucătari halucinanţi, în decoruri decadente, relatează thisiscolossal.com.
Dali prezintă şi delicatesele, cum ar fi „Ouă de 1.000 de ani“, „Cotlet de viţel umplut cu melci“, „Pateuri de broscuţe“, şi „Caramele cu muguri de pin“. Pictorul este faimos pentru petrecerile opulente pe care le organiza alături de soţia sa, Gala. Seratele aveau un aer ostentativ şi teatral. Oaspeţii, mulţi dintre ei celebrităţi ale vremii, trebuia să poarte costume excentrice şi să fie acompaniaţi de animale sălbatice, care de multe ori cutreierau în voie în jurul mesei.
În ciuda ingredientelor neobişnuite şi a metodelor de preparare, multe dintre reţetele din „Les Diners de Gala“ îşi aveau originea în meniul unora dintre restaurantele de top din Paris, printre care Lasserre, La Tour d’Argent, Maxim, şi Le Train Bleu.
Ca nu cumva cititorul suspicios să creadă că are în mâini o carte de bucate cu reţete dietetice, autorul oferă o notă de precauţie de la început: „Ne-am dori să precizăm, în mod clar, că Les Diners de Gala, de la prima până la ultima reţetă, cu preceptele şi ilustraţiile sale, este, în mod unic, o carte consacrată plăcerilor gustului. Nu te uita după formule dietetice aici. Vrem să ignorăm acele diagrame şi tabele în care chimia ia locul gastronomiei. În cazul în care sunteţi adeptul acelor dieteticieni care numără calorii, care transformă bucuria de a mânca într-o formă de pedeapsă, închide această carte de-ndată; este prea plină de viaţă, prea agresivă, şi mult prea impertinentă pentru tine“.