16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinLa Belle, vasul care a fost descoperit după 300 de ani de la naufragiu

La Belle, vasul care a fost descoperit după 300 de ani de la naufragiu

Robert de La Salle a fost un explorator francez şi, în momentul în care explora Golful Mexic, dispunea de o flotă de patru vase. Intenţia sa era aceea de a crea o colonie franceză la gurile râului Mississippi. Toate acestea au avut loc în anul 1585. Vasul La Belle a fost cel mai reprezentativ al acestei expediţii.

Potrivit celor de la Descoperă, în anul 1686, La Belle a naufragiat în locul care astăzi este cunoscut sub denumirea de Golful Matagorda, intenţiile lui La Belle nefiind duse la bun sfârşit.
În anul 1995, o echipă de arheologi a găsit vasul La Belle, care se afla sub apă, în Golful Mexic, de 300 de ani. Această descoperire este una dintre cele mai importante făcute vreodată şi le oferă arheologilor detalii cu privire la expediţia pe care a înteprins-o.
În anul 1970, Kathleen Gilmore de la Universitatea Metodică de Sud din Dallas a studiat valoarea istorică a vaselor lui La Salle şi a oferit informaţii preţioase cu privire la locul în care La Belle se putea găsi. Comisia de Istorie din Texas a cerut, în anul 1977, permisiunea unei cercetări independente, pentru a putea studia arhivele din Paris care ar fi putut oferi orice informaţie cu privire la vasele lui La Salle. Aceştia au găsit copii ale hărţilor exploratorului, realizate de către inginerul lui La Saller, Jean-Baptiste Minet, care a creat şi o hartă detaliată a Golfului Matagorda. În anul 1978, Comitetul pentru Antichităţi al Texasului a crezut de cuviinţă că sunt necesare zece zile de cercetări amănunţite, iar în timpul căutării vasului La Belle au fost descoperite alte vase în jurul locului unde se credea că trebuie să fie şi acesta.
După ce, în anul 1995, au fost iniţiate cercetări sub apă în Golful Matagorda, a fost găsit un vas naufragiat, iar scafandrii care au cercetat zona au descoperit că în jurul acestuia se află bile de muschetă, alături de un tun din bronz, ceea ce i-a făcut pe arheologi să creadă că acel vas ar fi putut fi, într-adevăr, La Belle. Atunci când tunul a fost studiat, au fost uimiţi să afle că acesta era decorat cu ornamente şi oferea detalii cu privire la fiul ilegitim al lui Louis XIV care a servit ca amiral al flotei franceze până în anul 1683, când a decedat, ceea ce demonstrează că vasul nu a fost construit mai târziu de anul 1683. Aceste aspecte au fost considerate dovezi clare ale faptului că acel vas era cel căutat. Au mai fost găsite câteva astfel de tunuri, două dintre ele în anul 1997, şi s-a estimat că unul dintre acestea se afla la bordul vasului.
Odată cu acest vas, au fost descoperite şi numeroase arme care se aflau la bordul acestuia, căşti împotriva gloanţelor, muschete, pumnale, dar şi mărgele de sticlă de culoare neagră, albastră şi albă, ace de alamă, piepteni din lemn şi inele ce au încrustate simboluri religioase. Cea mai spectaculoasă descoperire este cea a unui schelet uman complet, care, în urma cercetătorilor, s-a concluzionat că a aparţinut unui bărbat de vârstă mijlocie. Ulterior, aceste rămăşiţe umane au fost înhumate în Cimitirul de Stat din Texas.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS