17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere - Leopardul zăpezilor, în pericol de dispariţie

Picătura de cunoaştere – Leopardul zăpezilor, în pericol de dispariţie

leopardul-zapezilor PAG

Leopardul zăpezilor, numit şi „fantoma munţilor“, de o intensitate feroce, cu ochii ca două pumnale, urmăreşte fiecare mişcare a prăzii. Fără vreun avertisment, leopardul atacă, străpunge aerul şi capturează prada cu succes. Este o scenă care astăzi, din păcate, este o raritate, informează descopera.ro.
Leopardul zăpezilor este pe cale de dispariţie, la nivelul cel mai critic, iar în cazul în care nu se vor întreprinde măsuri pentru conservare, această creatură maiestuoasă care se putea vedea în vârfurile înzăpezite din Afganistan, Kazakstan, Rusia, India şi China va dispărea, cu siguranţă, pentru totdeauna.
Populaţia leoparzilor de zăpadă a scăzut cu 20% în 16 de ani şi mai există doar 4.500 de exemplare în sălbăticie. Temperaturile, în continuă creştere, topesc zăpada, fapt care îi îndeamnă pe agricultori să înainteze în munţi, leoparzilor de zăpadă, nerămânându-le, pur şi simplu, un loc unde să plece.
Prin urmare, este important să se acţioneze într-un timp cât mai scurt posibil. Există deja un plan în ideea de a proteja zăpada naturală a habitatului prielnic pentru leopard. Planul vizează 12 ţări, inclusiv India, Nepal, Afganistan, Pakistan şi China. Factorii de decizie au semnat acest acord, dar nu prea au înregistrat rezultate deosebite la punerea în aplicare.
„Este nevoie de acţiuni urgente pentru a stopa schimbările climatice şi a preveni degradarea continuă a habitatului leopardului de zăpadă, în caz contrar «fantoma munţilor» ar putea dispărea, împreună cu aprovizionarea cu apă potabilă a sute de milioane de oameni drept consecinţă a topirii zăpezilor, care alimentau râurile“, au declarat reprezentanţii World Wildlife Fund.

Caracteristici

Pentru a le proteja, oamenii trebuie să știe câteva lucruri despre aceste minunate feline și anume că au un apetit enorm.
Leopardul zăpezilor este un prădător, care de obicei vânează pradă mare, corespunzătoare mărimii lui sau mai mare. Leopardul zăpezilor este capabil să facă faţă unui animal care este de trei ori mai greu decât el.
Prada principală a leopardului zăpezilor este, practic, oriunde şi tot anul, din specia copitatelor. Ei au capacităţi extraordinare la salturi. Picioarele lor puternice sunt dotate pentru a sări la distanţe de până la 15 metri. Asta înseamnă aproximaiv de zece ori mai mult decât lungimea propriului corp.
De asemenea, picioarele lor sunt dotate cu „schiuri naturale“. Leoparzii albi au labe foarte mari. Această caracteristică obţinută prin evoluţie le uşurează mersul prin zăpadă.
Spre deosebire de lei, leoparzii de zăpadă nu urlă. Ei pot toarce, mârâi, pot geme şi fluiera ocazional.
Altă caracteristică este aceea ca leoparzii de zăpadă au cozile blănoase cu un scop anume. Coada este foarte lungă, fiind cu mai mult de trei sferturi mai mare decât restul lungimii corpului, acoperită cu păr lung. Din această cauză ea pare foarte groasă (vizual, grosimea sa este aproape egală cu grosimea antebraţului leopardului zăpezilor. Ea adesea slujeşte ca balansoar în timpul săriturilor).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS