16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinEchipă din care face parte şi un român stabilit în Cipru, premiată de NASA

Echipă din care face parte şi un român stabilit în Cipru, premiată de NASA

Inginerul român Adrian Cârlan face parte dintr-o echipă care a câştigat o competiţie organizată de NASA (Foto: agerpres.ro)
Inginerul român Adrian Cârlan face parte dintr-o echipă care a câştigat o competiţie organizată de NASA (Foto: agerpres.ro)

Un român din Cipru a fost premiat de Agenția Spațială Americană NASA pentru un proiect de construcție a unei drone utilitare pentru o stație spațială, informează Agerpres.ro. Românul Adrian Cârlan a câștigat competiția internațională împreună cu o echipă de informaticieni din Cipru, Serbia și Ucraina.

Participanților la competiția NASA li s-a cerut să creeze o aplicație pentru mobil, un soft sau un echipament tehnic care ar putea contribui la misiunile de explorare a spațiului și la îmbunătățirea calității vieții pe Pământ. Juriul competiţiei „NASA International Space Apps Challenge” a selecționat proiectul echipei din Cipru și alte cinci dintre cele 950 de proiecte din 135 de țări. Proiectul câştigător, al echipei din care face parte și Adrian Cârlan, este numit „ArachnoBeeA” și constă în construirea unei drone utilitare pentru o stație spațială, cu rolul de a transporta mărfuri, utilaje și echipamente.

Adrian Cârlan, născut la Bacău și absolvent al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității „Gheorghe Asachi” din Iași, s-a stabilit în urmă cu cinci ani în Cipru, la Limassol.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS