11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLansare de carte la Craiova: Scriitoarea Mihaela Albu, la ceas aniversar

Lansare de carte la Craiova: Scriitoarea Mihaela Albu, la ceas aniversar

coperta Biberi2

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova a găzduit în această după-amiază, începând cu ora 17.00, un eveniment editorial remarcabil: lansarea cărţii „Un uomo universale: Ion Biberi”, de Mihaela Albu. Volumul, apărut recent la Editura Aius, din Craiova, a fost prezentat de redutabilul critic literar Constantin M. Popa („Autoarea are vocaţia exactităţii”) şi criticul Petrişor Militaru („Un act de recuperare reuşit”). La lansare a vorbit şi autoarea, astăzi fiind ziua dumneaei de naştere. Moderatorul evenimentului a fost Nicolae Marinescu.

Acest studiu monografic despre Ion Biberi, om de vastă cultură, scriitor, eseist, savant, este o ediţie revăzută şi adăugită a celei apărute în 2005, pentru care Mihaela Albu a fost distinsă cu premiul de critică literară al Societăţii LiterArt XXI din SUA în 2006.

Ion Biberi vs. Mihaela Albu: “Vă mulţumesc pentru strădania dumneavoastră, pentru intenţiile vădite şi pentru rezultatul obţinut”

Într-un interviu acordat GdS, Mihaela Albu a spus:“L-am cunoscut pe Ion Biberi, am fost în câteva rânduri în casa dumnealui din Bucureşti, purtând un timp şi corespondenţă, iar scrisorile primite ocupă astăzi un loc important în arhiva mea. O bucurie specială mi-a făcut-o când, citind manuscrisul în primă formă, mi-a trimis o scrisoare deosebit de apreciativă, în care scria, printre altele: ‘Cu mijloacele dumneavoastră personale, mi-aţi oferit o viziune a fiinţei mele de gând aşa cum s-a răsfrânt în conştiinţa unui cititor sagace. Vă mulţumesc pentru strădania dumneavoastră, pentru intenţiile vădite şi pentru rezultatul obţinut’. Această a doua ediţie este mult mai amplă, introducându-l pe Ion Biberi între colegii de generaţie, ştiut fiind că era născut în 1904, în acelaşi an cu Mircea Vulcănescu şi Petre Pandrea. El era cu doi ani mai tânăr decât concitadinul său, Şerban Cioculescu, cu un an mai în vârstă decât Petru Comarnescu, cu trei decât Mircea Eliade, cu patru decât Constantin Noica, cu şapte, respectiv opt decât Emil Cioran şi Eugen Ionescu. Şerban Cioculescu, Vladimir Streinu, Ion Biberi aparţin aşadar cronologic generaţiei lui Mircea Eliade, dar ei formau un grup oarecum aparte”.

Mihaela Albu, autoarea celei dintâi valorificări monografice a lui Ion Biberi

Mihaela Albu, critic şi istoric literar, poet, este născută pe 10 iunie 1947 în Craiova. Scriind despre această nouă apariţie a scriitoarei Mihaela Albu, “Un uomo universale: Ion Biberi”, prestigiosul critic literar oltean Ovidiu Ghidirmic a consemnat: “Cercetarea sa se ridică (…) la un nivel superior, elevat şi atinge cote înalte”. De asemenea, criticul literar Dan Mănucă adaugă că Mihaela Albu este “autoarea celei dintâi valorificări monografice a vieţii şi operei lui Ion Biberi”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS