15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTC4 2012, asteroidul care se apropie de Pământ

TC4 2012, asteroidul care se apropie de Pământ

asteroid Terra

Oamenii de ştiinţă anunţă posibilitatea producerii unui nou eveniment astronomic: un asteroid ar urma să treacă foarte aproape de pământ în anul 2017, existând şanse – chiar dacă mici – să aterizeze pe planeta noastră, potrivit unui articol publicat pe portalul phys.org.

Un asteroid numit 2012 TC4 este aşteptat să treacă periculos de aproape de Pământ la data de 12 octombrie 2017. Distanţa exactă a apropierii celei mai mari faţă de Terra nu a putut fi deocamdată calculată şi nici dimensiunea exactă a corpului ceresc nu a fost încă stabilită, însă pe baza observaţiilor făcute în luna octombrie a anului 2012, când asteroidul s-a apropiat de planeta noastră, astronomii estimează că dimensiunea ar putea varia între 12 şi 40 de metri. Ca termen de comparaţie, meteoritul care a explodat în februarie 2013 deasupra oraşului rus Celiabinsk, rănind 1.500 de persoane şi provocând pagube la peste 7.000 de imobile, a avut o lăţime de aproximativ 20 de metri. Prin urmare, un eventual impact cu solul al asteroidului 2012 TC4 nu ar fi deloc de neglijat. „Este un aspect pe care trebuie să îl avem în vedere. Căderea asteroidului ar putea genera o explozie puternică în atmosferă, probabil s-ar sparge ceva geamuri şi ar fi afectate clădiri. Totul va depinde de locul în care va ateriza acest 2012 TC4, dacă va cădea pe Pământ“, a explicat Judit Györgyey-Ries, astronom în cadrul observatorului care aparţine de Universitatea din Texas.
Asteroidul care ar putea crea probleme pe Terra a fost descoperit pe 4 octombrie 2012, de către cercetătorii de la observatorul Pan-STARRS din Hawaii. O săptămână mai târziu, corpul ceresc a trecut foarte aproape de Pământ, mai exact la 94.800 de kilometri, care în termeni astronomici este o distanţă destul de mică. Potrivit oamenilor de ştiinţă, 2012 TC4 este un obiect alungit, care se roteşte rapid, şi despre care se ştie că s-a mai apropiat în mai multe rânduri de Terra în trecut. Acum, cercetătorii încearcă să stabilească o traiectorie cât mai exactă a asteroidului, încercând totodată să determine şi o probabilitate în ceea ce priveşte un posibil impact cu planeta noastră. „Există o şansă cumulativă de 0,00055% ca asteroidul să lovească Pământul“, a arătat Györgyey-Ries. „Şansele sunt de una la un milion ca acest asteroid să aibă un impact cu Terra“, a afirmat un alt specialist, Detlef Koschny, şef de departament în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene. Acesta a încercat chiar să estimeze care ar fi dimensiunea corpului ceresc. „Am aproximat luând în calcul strălucirea asteroidului, însă nu cunoaştem gradul de reflectivitate. Ar putea avea o dimensiune cuprinsă între 10 şi 40 de metri. Un obiect din fier, de 40 de metri, ar putea trece prin atmosferă şi ar crea un crater în momentul impactului. Pe de altă parte, un obiect din piatră, de zece metri, ar putea cu uşurinţă să treacă neobservat“, a explicat Detlef Koschny.

Pericol mic de impact cu Terra

La rândul său, Makoto Yoshikawa, specialist în cadrul Agenţiei Nipone pentru Explorări Aerospaţiale, este convins că asteroidul 2012 TC4 nu reprezintă nici un pericol pentru Terra. „Distanţa faţă de Pământ la care va trece asteroidul este într-adevăr foarte mică. Însă acest lucru nu înseamnă neapărat că va avea loc o coliziune“, a spus omul de ştiinţă din Japonia. Serviciul de monitorizare a asteroizilor a dat, de asemenea, asigurări că nu există nicio şansă ca acest asteroid să lovească planeta noastră, însă Györgyey-Ries recunoaşte că este necesar ca observaţiile să fie continuate, pentru a fi eliminate pe cât posibil dubiile. „Eu cred că nu sunt şanse ca asteroidul să cadă pe Terra în 2017, dar mai multe observaţii ar putea reduce incertitudinile“, a afirmat Judit Györgyey-Ries.
De aceste incertitudini este conştient şi Detlef Koschny. Vorbind despre dimensiunile asteroidului şi despre caracteristicile orbitale, omul de ştiinţă a indicat faptul că „anumite elemente sunt asociate cu o serie de incertitudini, acestea vizând în special dimensiunea“. De asemenea, Koschny a subliniat că dacă Pământul ar fi lovit de un asteroid din piatră, efectele unui impact ar fi similare celor de la Celiabinsk.
Până pe 12 aprilie 2015, astronomii detectaseră 1.572 de asteroizi potenţial periculoşi pentru Pământ. Potrivit specialiştilor, nici unul dintre aceste corpuri cereşti identificate nu se află pe o traiectorie care să se intersecteze cu planeta, însă astronomii de la staţiile de observaţie descoperă în fiecare zi noi şi noi asteroizi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS