10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNaţionalul craiovean prezintă spectacolul "Căpşunile şi orfanii" pe scena din Timişoara

Naţionalul craiovean prezintă spectacolul „Căpşunile şi orfanii” pe scena din Timişoara

Secvenţă din piesa de teatru "Căpşunile şi orfanii"
Secvenţă din piesa de teatru „Căpşunile şi orfanii”

Teatrul Național Craiova participă cu spectacolul „Căpșunile și orfanii” la Primul Festival European de Teatru şi Ştiinţă, intitulat Art of Ageing. Evenimentul se va desfăşura sub egida European Theatre Convention (ETC), în perioada 16-18 aprilie 2015. Acest prim festival are loc în cadrul Festivalului European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Românești, ajuns la cea de-a XX-a ediție, organizat de Teatrul Național din Timișoara. Spectacolul „Căpșunile și orfanii”, care îi are în distribuție pe actorii Gabriela Baciu, Gina Călinoiu, Sven Hönig, Oliver Simon și pe muzicianul Kim Efert, va fi reprezentat mâine, la ora 21:00, la Sala Mare a Teatrului Naţional din Timişoara, în limbile română și germană, cu supratitrare în engleză.

Naționalul craiovean este membru al ETC din anul 1995, fiind primul teatru din estul Europei care a acces în acest select club al teatrului european. În prezent, din ETC fac parte 40 de teatre din 25 de țări. Acest prim festival al European Theatre Convention are loc în cadrul Festivalului European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Românești, ajuns la cea de-a XX-a ediție, organizat de Teatrul Național din Timișoara. Cu acest prilej va avea loc și Adunarea Generală a ETC.

„Căpșunile și orfanii” reprezintă un concept al Werkgruppe2 / Teatrul Național Craiova – Staatstheater Braunschweig. Regia artistică este semnată de Julia Roesler, de documentare s-au ocupat Julia Roesler, Silke Merzhäuser şi Gina Călinoiu, muzica originala poartă semnătura lui Kim Efert, scenografia și costumele sunt realizate de Adrian Damian, asistent costume este Veronika Kaleja, iar textul a fost creat de Silke Merzhäuser şi Axel Preuß.

Programul festivalului

Art of Ageing – 1st Theatre & Science Festival reunește cinci coproducții europene. Organizatorii festivalului informează că „publicul va avea ocazia unică de a urmări un concept unitar, de interes social, în marea diversitate și bogăție de idei pe care o presupune spectacolul de teatru și în maxima concentrare artistică și tematică creată de festival”. Vor fi prezentate următoarele spectacole:
„Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân”, de Peca Ștefan / Teatrul Național din Timișoara – Badisches Staatstheater Karlsruhe (joi, 16.04, ora 18.00, Sala 2, spectacol în română și germană, cu supratitrare în engleză)

„Căpşunile şi orfanii”, un concept al Werkgruppe2 / Teatrul Național Craiova – Staatstheater Braunschweig (joi, 16.04, ora 21.00, Sala Mare, spectacol în română și germană, cu supratitrare în engleză)

„Fen Fires” de Nino Haratischwili / Deutsches Theater din Berlin și Teatrul Național Slovac din Bratislava (vineri, 17.04, ora 18.00, Sala 2, spectacol în germană și slovacă, cu supratitrare în engleză)

„I’m afraid we know each other now” de Ivor Martinić / Gavella Theatre, Zagreb (vineri, 17.04, ora 21.00, Sala Mare, spectacol în croată, cu supratitrare în engleză), același text fiind subiectul unui spectacol complet diferit, prezentat de Theater und Orchestra Heidelberg (sâmbătă, 18.04, ora 18.00, spectacol în germană, cu supratitrare în engleză).

Joi, 16 aprilie, ora 17.00, în Sala Mare a Senatului UPT (Piața Victoriei nr. 2) la conferința de presă pe care Teatrul Național o va susține în calitate de organizator. Invitaţi: Ada Hausvater, managerul Teatrului Național, Dubravka Vrgoć, președintele European Theatre Convention și Heidi Wiley, directorul executiv al ETC.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS