11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinChamp, monstrul acvatic din Canada

Champ, monstrul acvatic din Canada

O fosilă de plesiozaur descoperită în Marea Britanie sugerează că monstrul acvatic din Canada ar putea fi înrudit cu această specie de reptile
O fosilă de plesiozaur descoperită în Marea Britanie sugerează că monstrul acvatic din Canada ar putea fi înrudit cu această specie de reptile

Nessie, misteriosul monstru din Loch Ness despre care se consideră că ar trăi în apele lacului cu acelaşi nume din Scoţia, s-ar putea să aibă o rudă îndepărtată – la propriu şi la figurat – care ar sălăşlui undeva în Canada, scriu jurnaliştii de la Daily Mail.
Botezat Champ, verişorul lui Nessie este o creatură acvatică ce pare să vieţuiască încă de prin secolul al 17-lea în Lacul Champlain din Vermont şi care ar fi fost zărită până acum de vreo 600 de ori. Dacă până de curând existenţa acestui monstru nu a fost menționată decât în povești de groază, acum doi zoologi susţin că au găsit recent dovezi în acest sens. Folosind un sistem de detecţie sonică, „vânătorii“ lui Champ au reuşit să înregistreze o serie de sunete despre care spun că ar fi emise de uriaşa creatură, care ar folosi ecolocaţia pentru a se deplasa în mediul acvatic. Materialul audio a fost realizat de criptozoologii Katy Elizabeth şi Dennis Hall în luna iulie a acestui an, în zona Scotch Bonnet din apropierea Lacului Champlain.
Această suprafață de apă dulce se întinde din statul american Vermont spre nord până în Canada, iar spre sud până aproape de New York. Lacul are 175 de kilometri, botezat „Lacul american Loch Ness“ și este considerat un fel de „frate“ al celui din Scoţia, pentru că ambele sunt ape despre care se spune că ar exista de peste 10.000 de ani. Cea mai mare adâncime a Lacului Champlain este de 121 de metri, puţin mai mic decât Lacul Loch Ness, care este adânc de până la 227 de metri.

Mit sau realitate?

Din 1609 încoace, peste 600 de oameni au susţinut că au văzut misterioasa creatură, care în perioada 1970-1980 era o adevărată atracţie pentru turiştii amatori de senzaţional. „Obiectivul turistic“ a devenit atât de popular încât în Portul Henry din zonă a fost amplasat un indicator pe care au fost trecute numele tuturor celor care au spus că ar fi avut o întâlnire de gradul trei cu monstrul din lac. Multe dintre poveştile despre apariţia lui Champ vorbesc despre o creatură cu un gât lung şi subţire, asemănător unui şarpe, şi un corp extrem de lung – unele persoane spuneau că ar avea 4,5 metri, alţii s-au aventurat să spună că ar avea aproape opt metri.
Pornind de la poveştile şi legendele locului, Katy Elizabeth şi Dennis Hall au început să studieze şi să investigheze zona, pentru a găsi dovezi care să ateste existenţa monstrului, ambii spunând că sunt fascinaţi de această legendă încă din copilărie. Punând cap la cap informațiile pe care le-a adunat, criptozoologii au ajuns la concluzia că monstrul din Lacul Champlain este un tanistrofeu – o specie de dinozaur care a trăit în urmă cu 232 de milioane de ani, iar adepţii altor teorii spun că ar fi vorba despre o altă specie – un plesiozaur, iar Champ ar fi un descendent al acestor reptile.
Însă, Tom Manley, profesor de geologie la Colegiul Middlebury din Vermont, este de părere că toate aşa-numitele întâlniri de gradul trei cu un monstru marin nu ar fi altceva decât plăsmuiri ale imaginaţiei şi că de fapt ceea ce s-a văzut până acum au fost „ambarcaţiuni sau valuri înalte“. Pe de altă parte, experţi în ihtiologie susţin că „monstrul“ din acest lac este de fapt un sturion supradimensionat, în condiţiile în care peştii din această specie pot avea lungimea de până la 3,6 metri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS