Celulele stem, pe cale să trateze bolile ochilor 

 

De trei decenii, celulele stem ajută la tratamentul multor boli. De când, în 1981, Martin Evans și Matthew Kaufman au reușit să crească pentru prima dată în laboratorul lor de la Universitatea din Cambridge (Marea Britanie) aceste celule capabile să se transforme în orice țesut de specialitate, medicii şi cercetătorii din întreaga lume le văd ca pe o posibilă sursă celulară de regenerare a miocardului, după un infarct sau pentru înlocuirea celulelor deteriorate de Parkinson, Alzheimer, diabet sau alte boli.

În primă fază s-au tratat celule de şoarece, dar, în ciuda timpului scurs și a numărului foarte mare de studii realizate atât in vitro, cât și la animale, aceste celule pluripotente încă nu s-au utilizat cu succes pentru tratarea vreunei boli umane. Tocmai plasticitatea lor enormă şi capacitatea nelimitată de regenerare au făcut dificilă utilizarea terapeutică a celulelor stem, pentru că ele pot forma tumori sau se pot transforma diferit, în tipuri de celule nedorite.

Dar acest zid științific este pe cale să fie demolat. O cercetare făcută în SUA de un grup de cercetători în medicina regenerativă tocmai a dovedit că este posibil să se obțină celule stem, care pot fi diferenţiate în tipul de celule dorit și transplantate la un pacient uman pentru tratarea unei boli, fără ca organismul să le respingă sau să genereze vreo problemă.

Studiul, condus de Robert Lanza, director ştiinţific al Advanced Cell Technology, a demonstrat nu numai siguranța utilizării terapeutice a celulelor stem, dar a obținut, de asemenea, rezultate pozitive în tratamentul a două bolilor de ochi care sunt principala cauză a orbirii în țările dezvoltate.

Reţeta chimică


Autorii studiului au utilizat celule stem embrionare pentru a trata 18 persoane afectate de o tulburare a retinei. Nouă dintre ele sufereau de degenerescenţă maculară din cauza vârstei, iar alţi nouă sufereau de distrofie maculară Stargardt. Echipa Lanza a vrut să tragă concluzii cu privire la succesul utilizării celulelor stem pentru îmbunătăţirea vederii pacienţilor. Rezultatele au vorbit de la sine: la zece dintre pacienţi li s-a îmbunătățit substanțial acuitatea vizuală, șapte nu au suferit nici o schimbare sau li s-a îmbunătăţit vederea foarte puţin, iar unuia dintre pacienţi i s-a înrăutățit problema la ochi.

Activitatea științifică a început cu procurarea de celule stem de la un embrion uman rămas dintr-un proces de fertilitate. Apoi au reușit să găsească rețeta chimică şi factorii de creştere care determină celulele stem să se dezvolte în celulele dorite. În acest caz, este epiteliul pigmentar al retinei cel care protejează celulele fotoreceptoare, celule care permit vedere. Ultimul pas a fost transplantul de celule diferențiate pentru retina pacientului şi verificarea dacă se integrează în țesut și îndeplinesc funcția lor. Și așa a fost, în cele mai multe cazuri.

Lanza și echipa sa au testat pacienţii cu doze de 50.000, 100.000 și 150.000 de celule. „Numărul de pacienți din studiu a fost prea mic pentru a trage concluzii cu privire la cea mai bună doză pentru a obține o îmbunătățire a vederii, dar am văzut cele mai mari progrese la dozele mai mari de celule“, a spus Robert Lanza.

Un pionier în medicina viitorului

În primele etape ale carierei sale științifice, Lanza a fost ca un punct de reper mondial în domeniul de clonare și de cercetare cu privire la utilizarea terapeutică a celulelor stem. Unul din primele sale succese remarcabile a fost clonarea de embrioni umani și apoi a continuat cu clonarea animalelor pe cale de dispariție. În prezent, conduce echipa ştiinţifică de la compania de biotehnologie Advanced Cell Technology și este unul dintre oamenii de ştiinţă de referinţă din SUA. În 2014 a fost desemnat de către revista Times printre primele 100 de persoane cele mai influente din lume.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 18 octombrie 2014

Actualitate

» Eleganță și stil la Festivalul “Craiova Fashion”
» Adrian Duicu, președintele suspendat al CJ Mehedinți, în arest la domiciliu
» Ce spune Meleșcanu azi despre acuzația adusă în 2005 că a fost ofițer acoperit, cum plecau românii la studii în anii ‘60 și cum a ajuns coleg de doctorat la Geneva cu Patriarhul Daniel
» Povestea unui palat, povestea unei familii
» Geo Constantinescu: Oltenia, spaţiul mirific al copilăriei mele
» În ce condiţii va rula „Prima Maşină“
» Fostul director al CFR, Mihai Necolaiciuc, condamnat definitiv la patru ani și șase luni închisoare cu executare

Local

» Dosare stufoase pentru subvențiile la încălzire

Dolj

» Șoferii, stăpânii trotuarelor
» Casual Band aduc „All times Hits“
» Festivalul Internațional de Sound & Slam Poetry, la Craiova
» Întreruperi energie electrică de luni
» Jaf în bugetul comunei Daneți
» Primele sancţiuni în cazul Paula Drulă: Cadre medicale amendate cu 5-10% din salariu
» Condamnat pentru contrabandă cu țigări

Sport

» Fotbal – Pandurii Târgu Jiu – ASA Târgu Mureş, scor 1-1, în Liga I
» Rezultatele înregistrate de echipele craiovene de sală
» Tenis – Irina Begu s-a calificat în finala turneului de la Moscova
» Tenis – Halep, în grupă cu Williams, Bouchard şi Ivanovic
» Simona Halep, pregătită să-și cunoască adversarele de la Turneul Campioanelor
» Meciuri pe alese în sălile din Bănie
» Slatina și Vâlcea, pregătite de luptă
» Podărenii, perdanți la Ploiești
» Gorjenii, puși la încercare
» Gata de un nou asalt
» CN de Juniori, seria 4
» Liga a IV-a Dolj
» Liga a III-a, etapa a 8-a
» Liga a II-a, seria 2
» Fotbal – Programe, rezultate, clasamente (17-19 octombrie)

Magazin

» Bancul zilei
» Celulele stem, pe cale să trateze bolile ochilor
» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită!

Opinii

» Fizicianul și metafizicianul

Top