17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDragostea la prima vedere

Dragostea la prima vedere

Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au efectuat un studiu prin care au stabilit că diferenţa dintre dragoste şi dorinţă se poate citi  până la urmă în ochi, potrivit dailymail.co.uk. Modul în care se uită la dumneavoastră partenerul vă poate indica dragostea sau pasiunea.

Cercetătorii au urmărit modul în care subiecţii folosiţi în cadrul studiului priveau persoana necunoscută din faţa lor. Dacă privirea se concentra pe fața străinului, subiectul îl privea ca pe un potențial partener romantic. Dacă privirea era concentată mai mai mult pe corpul celeilalte persoane, atunci subiectul era atras doar sexual de acea persoană.
Raportul studiului a fost publicat în revista Psychological Science. Stephanie Cacioppo, de la Universitatea din Chicago, a declarat că în prezent se cunoaşte foarte puţin despre dragostea la prima vedere.
„Studiul a reuşit să stabilească modul în care ochii pot da un răspuns clar la întrebarea dacă între două persoane este vorba de dragoste la prima vedere sau doar de dorinţă. Modul diferit de a privi relevă în mai puţin de o jumătate de secundă dacă este vorba de dragoste sau de «poft㻓, a spus Stephanie Cacioppo.
Cercetările anterioare efectuate de Cacioppo au arătat că diferite regiuni ale creierului sunt activate de iubire şi dorinţă sexuală. În acest studiu, echipa a efectuat experimente pe două grupuri de lucru, pentru a testa modul de a privi şi apoi de a  evalua cele două stări emoționale și cognitive diferite, care sunt de multe ori greu de clarificat: dragoste romantică şi dorinţa sexuală.

Privirea spune totul

Studenţii şi studentele de la Universitatea din Geneva au privit o serie de fotografii alb-negru ale unor persoane pe care nu le-au întâlnit vreodată.
În prima parte a studiului, participanţii au privit fotografii ale unor cupluri heterosexuale adulte care se uitau unul spre celălat. În partea a doua, participanţii au privit fotografii ale unor persoane superbe de sex opus, care se uitau direct la aparatul de fotografiat. Nici una dintre fotografiile arătate nu conțineau nuditate sau imagini erotice.
În ambele experimente, participanţii au fost puşi în faţa calculatorului şi au privit diferite fotografii și au fost puşi să decidă cât mai repede și mai precis posibil dacă au înțeles fiecare fotografie sau persoanele din fotografie şi ce sentimente le provoacă: de dorinţă sexuală sau de dragoste romantică.
Analiza datelor de urmărire a ochilor din cele două părţi ale studiului au relevat diferențe mari în modul de a privi al subiecţilor.
Oamenii au avut tendinţa să fixeze vizual pe faţă, mai ales atunci când au spus că o imagine le-a provocat un sentiment de dragoste romantică. Când ochii subiectului s-au mutat de la faţă şi s-au fixat pe restul corpului, atunci a fost clar că este vorba de dorinţă. Toate acestea s-au observat atât la subiecţii de sex masculin, cât şi la cei de sex feminin.
„Prin identificarea modelelor de priviri, studiul poate contribui la dezvoltarea unui biomarker care diferențiază sentimentele de dragoste romantică faţă de cele de dorinţă sexuală. Urmărirea ochilor poate oferi în cele din urmă o cale nouă de diagnosticare pentru clinicieni în practica de zi cu zi sau pentru examene clinice de rutină în psihiatrie și/sau terapia de cuplu“, a declarat John Cacioppo, director al Centrului de Ştiinţe Neurologice Social Cognitive, coautor al studiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS