21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCăsnicia, coşmar sau miraj?

Căsnicia, coşmar sau miraj?

Căsnicia se poate dovedi de multe ori o armă cu două tăişuri. De exemplu, pretenţiile excesive din partea partenerului de viaţă, a copiilor, chiar a vecinilor, certurile, grijile, pot dubla riscul de deces la vârsta mijlocie, arată un studiu realizat în Danemarca şi preluat de dailymail.co.uk.
Stresul determinat de grijile zilnice ale vieţii sau de starea de îngrijorare pot duce la apariţia bolilor de inimă şi slăbesc sistemul imunitar, provocând şi alte probleme de sănătate. Ca urmare, riscul de deces la vârsta mijlocie poate spori până la peste dublu.
Efectul este mult mai puternic în cazul bărbaţilor, deoarece, spre deosebire de femei, ei nu-şi împărtăşesc în mare măsură supărările prietenilor apropiaţi şi rudelor; tind să se bazeze doar pe soţia sau prietena lor, dar aceasta poate fi exact persoana care le şi generează stresul.
Pentru studiul lor, cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au urmărit 9.875 de danezi, bărbaţi şi femei, cu vârsta de 36-52 de ani, pe o perioadă de 11 ani, adunând informaţii despre problemele lor: pretenţiile pe care le aveau ceilalţi de la ei, conflictele cu partenerul, rudele, prietenii sau vecinii etc.
196 dintre participanţi au decedat în cursul celor 11 ani ai studiului, din cauze diverse: boli cardiace, cancer, boli hepatice determinate de abuzul de alcool, sinucidere.
Cercetătorii au efectuat apoi calcule statistice prin care corelau probabilitatea ca un bărbat sau o femeie să moară cu numărul de ocazii în care, conform propriilor declaraţii, avuseseră certuri sau fuseseră sâcâiţi cu diverse exigenţe de partener, prieteni ori vecini.
Bărbaţii care au afirmat că partenerele, rudele ori prietenii au multe „pretenţii“ de la ei aveau un risc mai mult decât dublu de a deceda, comparativ cu cei care raportau puţine astfel de ocazii; în cazul femeilor, probabilitatea de a muri era cu 34% mai mare în cazul celor care se plângeau cel mai mult de asemenea situaţii. Cercetătorii spun că stresul cronic generat de aceste situaţii neplăcute afectează starea de sănătate, putând duce la apariţia unor boli grave.

Griji la comun

Pe de altă parte, cercetătorii americani au ajuns la concluzia că în cazul în care cuplurile îşi împart în mod egal sarcinile casnice au mai multe şanse să aibă o relaţie fericită şi de durată. Cercetătorii americani de la Universitatea din Illinois au observat, în urma studierii a 220 de cupluri recent căsătorite, că partenerii care împărţeau în mod egal treburile în gospodărie aveau cele mai mari şanse la un mariaj fericit şi că împărţirea sarcinilor domestice juca un rol mai important pentru satisfacţia maritală a femeilor decât a bărbaţilor.
Fericirea într-o relaţie nu va fi de durată dacă unul dintre parteneri consideră că celălalt nu îşi îndeplineşte atribuţiile, mai ales după naşterea copiilor.
Modul în care cuplurile negociază „diviziunea“ treburilor casnice în primii doi ani de căsnicie este important, deoarece, după stabilirea modelelor de comportament, acestea vor persista de-a lungul anilor şi vor fi surse de conflict în cadrul relaţiei.
„Cele mai fericite cupluri au aşteptări similare şi îşi îndeplinesc întocmai atribuţiile“, a afirmat Brian Ogolsky, profesor de dezvoltare umană şi de studii ale familiei la Universitatea din Illinois.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS