10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinViaţa într-o bulă

Viaţa într-o bulă

\n

India sau China, ţări care în ultimii ani au cunoscut o dezvoltare fulminantă, asistă neputincioase şi la o creştere îngrijorătoare a nivelului de poluare, relatează stile.it.

După cum bine se ştie, Beijingul este unul dintre oraşele cu cel mai nerespirabil aer din lume: poluarea atmosferică din marea metropolă chineză doboară record după record, iar norii de smog care înconjoară clădirile formează un tablou trist şi dezolant. Nivelul record de poluare din Beijing i-a impulsionat pe oficiali şi pe designeri să vină cu soluţii inovatoare. Un exemplu îl constituie şi proiectul prezentat de arhitecţii de la Londra-Orproject, care au propus recent crearea de bule gigantice umplute cu aer proaspăt. Spaţiile gonflabile ar urma să conţină parcuri şi grădini botanice care furnizează aer proaspăt pentru locuitorii afectaţi de poluarea din oraş. Acestea vor fi înconjurate de clădiri, în care pot fi amenajate birouri, spaţii comerciale sau unităţi sanitare. Temperaturile şi umiditatea din interiorul bulelor sunt permanent controlate pentru a asigura astfel o climă ideală pe tot parcursul anului, care permite şi vegetaţiei să devină din ce în ce mai bogată.

Oaze ecologice

Bulele se bazează pe un sistem structural uşor dezvoltat pentru a imita aripi de fluture şi nervurile frunzelor. Sistemul utilizează un material cunoscut sub numele de ETF, care este acelaşi material utilizat în Centrul Naţional de înot din China la Jocurile Olimpice de la Beijing în 2008. Acest material transparent şi flexibil (un fel de plastic, de fapt) poate fi folosit pentru crearea unor domuri ce permit luminii să ajungă în oraş, dar protejează locuitorii de aerul poluat. Întreaga construcţie ar fi, de fapt, un biom (bio-dom), care ar crea microclimate diferite în acelaşi spaţiu – adică arbori de pădure tropicală ar putea exista lângă bucăţi de deşert. Încălzirea şi răcirea în interiorul biomului ar urma să fie controlate printr-un sistem care să se folosească de căldura solului, iar necesităţile de energie ar fi suplinite cu ajutorul panourilor solare integrate în structura bulei. De menţionat că Bubbles pot fi folosite şi în alte scopuri, cum ar fi să găzduiască şcoli sau arene sportive, de exemplu.

Măsuri extreme

Chiar dacă această măsură ar putea părea extremă, trebuie să ţinem cont de faptul că pe aceste meleaguri nivelul de poluare este considerabil, iar până în momentul în care nu se vor schimba politicile mondiale şi nu se vor adopta măsuri ecologice care să vizeze transportul, industria etc., arhitecţii nu au altă soluţie decât să găsească soluţii „tampon“, care să controleze cât de cât valorile existente. De altfel, oamenii de ştiinţă chinezi au avertizat că poluarea din ţară este atât de gravă încât efectele sale sunt similare cu cele ale unei ierni nucleare. Beijingul a fost acaparat în ultima perioadă de o pâclă densă de smog, un amestec format din fumul noxelor şi ceaţă, care este extrem de periculos pentru sănătate. Oraşele Chinei sunt adesea afectate de poluare din cauza traficului extrem de aglomerat şi a noxelor produse de uzine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS