12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDrogurile, arma din linia întâi

Drogurile, arma din linia întâi

Consumul de droguri printre soldaţi a devenit, din câte se pare, o tradiţie, se arată într-un articol publicat de www.lettera43.it.

Drogurile par să fi devenit unul dintre tovarăşii de nădejde ai soldaţilor. Acestea conferă curaj, stimulează atenţia şi „trezesc“ spiritul războinic al ostaşilor, iar acest obicei pare să aibă o tradiţie milenară. Galezii, de exemplu, adăugau în bere plante cu principii active capabile de efecte similare cu cele produse de LSD. Încă din antichitate, canabisul era folosit de soldaţi în toată Africa de Nord şi India. Chiar şi etimologia cuvântului „asasini“ are la origine numele care era dat luptătorilor extrem de temuţi, care înainte de o luptă consumau haşiş.
În Primul Război Mondial, înainte de orice atac, soldaţii italieni primeau o porţie generoasă de grappa – un brandy obţinut prin fermentarea şi distilarea resturilor rămase după stoarcerea mustului din struguri. În plus, recent au ieşit la iveală documente care confirmă consumul de cocaină de către soldaţii armatei naziste în Al Doilea Război Mondial.

Cu heroina la atac

Un punct de răscruce pentru consumul de doguri în rândul soldaţilor l-a reprezentat războiul din Vietnam. În această perioadă, heroina a devenit un adevărat camarad de arme pentru soldaţi. Şi în acest caz, etimologia ne poate ajuta pentru a înţelege motivele: numele heroină derivă de la cuvântul „erou“ şi face aluzie la capacitatea acestei substanţe de a creşte curajul. Câţiva ani mai târziu, armata sovietică, aflată în misiune în Afganistan, s-a confruntat cu aceeaşi problemă, după ce 25 la sută dintre soldaţi deveniseră dependenţi de droguri.
Recent, în Italia, şeful Statului Major al armatei, generalul Claudio Graziano, a lansat un semnal de alarmă, care a denunţat creşterea îngrijorătoare a „anumitor comportamente negative, care denotă o scădere intolerabilă a acelei tensiuni morale care trebuie să fie principala trăsătură a oricărui militar“. Generalul a solicitat efectuarea unor controale mai riguroase în rândul soldaţilor.
În războaiele moderne, amfetaminele sunt principalul drog folosit, cu efecte stimulante imediate, o oarecare uşurinţă în procesul de producţie şi preţuri acceptabile. În aceste condiţii, amfetaminele au devenit produsul ideal pentru toate conflictele. Efectele secundare sunt, însă, deosebit de dramatice. Mulţi civili şi soldaţi aliaţi au murit în Afganistan din cauza aşa numitului „foc prietenesc“ sau din greşeală. Este foarte posibil ca, în realitate, principalul vinovat pentru moartea lorsă fi fost cantitatea prea mare de amfetamine consumată de soldaţi.
Cel puţin aceasta este ipoteza sugerată de un reportaj dat publicităţii de Christian Science Monitor cu privire la utilizarea drogurilor prescrise militarilor americani de proprii superiori, mai ales în cazul trupelor speciale şi al piloţilor de pe bombardiere. Potrivit publicaţiei americane, utilizarea acestor substanţe ar fi fost determinată de durata lungă a misiunilor. În multe cazuri, avioanele care bombardează taberele afgane pleacă de pe baze situate pe teritoriul SUA, adică la peste 10.000 km, unde se întorc după ce îşi duc la bun sfârşit misiunea.

Dacă-i musai cu plăcere!

Cel mai consumat „stimulent“ este Dexedrina, o dextroamfetamină legală, recomandată piloţilor, care nu sunt obligaţi să o ia, deşi „cariera lor ar avea de suferit dacă refuză“. Pe de-o parte, soldaţii sunt încurajaţi să consume astfel de substanţe, iar pe de altă parte trebuie să semneze o declaraţie în care sunt de acord să ia astfel de substanţe, chiar dacă li se comunică faptul că „US food and drug administration“ (organismul guvernamental american care se ocupă cu reglementarea produselor alimentare şi farmaceutice) nu a aprobat prescrierea Dexedrinei contra oboselii. După terminarea misiunii, pentru a neutraliza supraexcitarea amfetaminică, piloţii sunt nevoiţi să ia sedative pentru a putea dormi. Efectele acestor obiceiuri militare se răsfâng adeseori asupra celor care au ghinionul să ajungă în „bătaia puştii“ acestor soldaţi. Unul dintre efectele colaterale periculoase ale consumului excesiv de Dexedrină este riscul de a vedea peste tot duşmani.

Amfetamine şi erori

În Anglia şi Canada, problema efectelor drogurilor asupra soldaţilor a intrat în atenţia autorităţilor din cauza bombelor rătăcite, a incidentelor de „foc prietenesc“ şi a erorilor şocante în identificarea ţintelor. Printre numeroasele cazuri anchetate se află un incident care a provocat moartea a patru soldaţi canadieni. Un pilot american de F16 aflat în misiune, după ce a avut senzaţia că este atacat, a lansat o bombă împotriva unui convoi aliat. „Versiunea iniţială a incidentului considera comportamentul pilotului ca fiind inexplicabil de agresiv şi paranoic, însă, în opinia mea, pilotul pur şi simplu a consumat prea multe amfetamine“, a explicat expertul american John Pike. Ministerul Apărării din Marea Britanie concediază anual aproximativ un batalion de soldaţi, din cauza consumului de droguri. Aşadar, britanicii au „pierdut“ din această cauză de cinci ori mai mulţi soldaţi decât numărul de soldaţi morţi în Irak şi Afganistan din cauza al Qaeda. Răspândirea substanţelor stupefiante rezultă a fi, aşadar, mai periculoasă decât orice alt sistem de arme convenţionale chimice cunoscute vreodată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS