10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinGândire feminină, acţiune masculină

Gândire feminină, acţiune masculină

Creierul doamnelor are un mod diferit de funcţionare față de cel al reprezentanţilor sexului masculin. Cel puţin aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii americani şi dat publicităţii de letteradonna.it.

Oamenii de ştiinţă americani au ajuns la concluzia că femeile şi bărbaţii au creierul „cablat“ în mod diferit. De aici şi diferenţele dintre reprezentanţii celor două sexe. Din câte se pare, vechea teorie conform căreia femeile vin de pe Venus, iar bărbaţii de pe Marte nu prea îşi mai găseşte utilitatea. De fapt, diferenţele dintre femei şi bărbaţi au la bază un factor fizic şi încep de la creier. Potrivit celor mai recente descoperiri din domeniul ştiinţific, pur şi simplu femeile şi bărbaţii au creierul „setat“ în mod diferit. Astfel s-ar explica unele dintre stereotipurile cele mai comune privind diferenţele dintre femei şi bărbaţi, cum ar fi capacitatea mai mare a doamnelor de a reţine conversaţiile şi detaliile, sau abilitatea domnilor de a parca maşina.
Din câte se pare, este vorba de o problemă de „conexiuni“ şi de modul în care creierul este asamblat: în cazul bărbaţilor, conexiunile se mişcă în principal din partea frontală spre partea anterioară a capului, în timp ce în cazul femeilor se deplasează mai ales din emisfera stângă spre cea dreaptă.

Sociabilitate feminină, coordonare masculină

În urma studiilor de specialitate, doamnele s-au demonstrat a fi mai sociabile, mai intuitive şi cu o capacitate dezvoltată de memorare, în timp ce reprezentanţii sexului masculin stau mai bine la capitolul coordonare şi abilităţi motrice. În ceea ce priveşte abilităţile sociale şi de multitasking, atât de necesare în societatea zilelor noastre, oamenii de ştiinţă nu au nici un fel de dubiu: cele mai bune sunt, categoric, femeile. „Partea stângă a creierului e legată de raţionamentul logic, iar cea dreaptă de gândirea intuitivă. Când se confruntă cu excerciţii care activează ambele zone, femeile au tendinţa de a se descurca mai bine“, a explicat Ragini Verma, de la Universitatea din Pennsylvania, unul dintre autorii studiului. Studiul a fost efectuat pe un eşantion pe 1.000 de persoane cu vârste cuprinse între 8 şi 22 de ani şi a fost dat publicităţii de revista academică Proceedings of the National Academy of Science. Modul în care diferite părţi ale creierului sunt conectate îi face pe bărbaţi, din câte se pare, să fie mai abili la capitolul percepţie şi acţiuni coordonate, în timp ce femeile sunt imbatabile când vine vorba de sociabilitate şi memorie. „Sunt mult mai bune când vine vorba de gândire intuitivă şi au o memorie mult mai bună. De asemenea, sunt mult mai implicate emoţional într-o conversaţie şi din acest motiv ascultă mai bine“, a precizat Ragini Verma. Una dintre primele consecinţe ale conexiunilor mai numeroase între partea stângă şi dreaptă a creierului o reprezintă faptul că femeile au tendinţa să fie multitasking, să ducă la sfârşit simultan mai multe acţiuni, o abilitate deloc de neglijat în plină epocă a vitezei. În plus, femeile reţin mult mai bine figuri şi cuvinte şi au mai mult succes la testele de evaluare a abilităţilor cognitive sociale, pe baza cărora se măsoară nivelul de empatie şi „inteligenţa emoţională“.

Cerebel… bărbătesc

În ceea ce îi priveşte pe bărbaţi, unicul motiv pentru care conexiunile laterale le depăşesc pe cele frontalo-anterioare este cerebelul, care joacă un rol primar în controlul motoric. „De exemplu, dacă vrem să învăţăm să schiem, contăm pe cerebel“, a explicat Verma. Aşa se explică excelenţa domnilor când vine vorba de exerciţii motorii şi de măsurare a spaţiului, cum ar fi descifrarea unei hărţi geografice. „A fost o adevărată surpriză să observăm că rezultatele studiului confirmă ceea ce consideram a fi doar stereotipuri“, a concluzionat Verma. În acelaşi timp, acesta a subliniat că studiului a dezvăluit noi puncte de vedere referitoare la diferenţele dintre sexe. Datorită abilităţilor motorii, bărbaţii se demonstrează mai buni chiar şi la gătit sau la tuns, demontând astfel vechile stereotipuri. Având în vedere că aceste conexiuni la nivelul creierului au reconfirmat că femeile stau mai bine la capitolul gândire, în timp ce bărbaţii sunt înclinaţi mai mult spre acţiune, nu ne rămâne decât să ne adaptăm. Doamnele sunt sfătuite să se retragă din bucătărie şi saloanele de frumuseţe şi să le facă loc chef-ilor şi frizerilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS