6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCasnicele, teoretic bogate

Casnicele, teoretic bogate

La prima vedere, casnicele au viaţa perfectă, stau acasă, departe de stresul de la serviciu şi de problemele aferente cu şefii sau colegii, şi nu ar avea motive să se plângă. Dar totul este o aparenţă…

Bucătăreasă, şofer, profesoară, contabil, manager, psiholog, femeie de serviciu, secretară, spălătoreasă, dădacă. Zece meserii într-una singură, fără un loc de muncă. Salariu efectiv? Zero euro. Retribuţie teoretică la preţurile de pe piaţa europeană? Aproape 7.000 de euro pe lună sau 83.000 de euro pe an, se arată
într-un articol publicat în ediţia electronică a cotidianului La Reppublica. Cifra menţionată nu este întâmplătoare, ci este rezultatul unui alogritm clar, stabilit în urma cercetărilor site-ului salary.com.
Pentru studiul lor, specialiştii au intervievat peste 6.000 de femei, analizând timpul pe care acestea îl dedică săptămânal celor zece activităţi casnice fundamentale. S-a constatat că o casnică găteşte 14 ore pe săptămână, tariful orar pentru o astfel de activitate fiind de zece euro. S-a transformat în şofer pentru copiii săi, timp de opt ore pe săptămână, activitate pentru care ar putea fi remunerată cu zece euro pe lună. Pentru lecţiile cu copiii, alocă 13 ore pe săptămână, la zece euro pe oră. Iar asta nu e tot. Pentru a dezamorsa şi gestiona diferitele crize din familie se transformă în psiholog cel puţin şapte ore pe săptămână, contra unui tarif orar de 28 de euro şi în manager, pentru 40 de euro pe oră.
La cât s-ar ridica, aşadar, salariul unei supermame? Rezultatul se obţine înmulţind numărul de ore petrecute între o maşină de spălat şi o cursă pentru a duce copiii la piscină, cu tarifele medii la nivel european pentru diferite categorii profesionale. Suma finală nu este deloc de neglijat, fiind salariul unui manager de firmă de top: 6.971 de euro pe lună. Cu 94 de ore pe săptămână, „nonangajatele“ multitaking au un venit anual de 83.000 de euro.
Cifra ar fi şi mai mare în marile oraşe ale lumii, indiferent că e vorba de Milano, Paris sau New York.

Mereu în viteză

Într-un studiu anterior realizat în urmă cu câţiva ani de cercetătorii americani se arăta că salariul unei casnice ar fi chiar mai mare, de aproximativ 98.000 de euro pe an, cam cât primeşte un manager, un director de marketing sau un judecător din Statele Unite. Motivul este simplu: doamnele, cum a explicat într-un interviu acordat The Guardian cercetătoarea Germaine Greer, autoarea volumului „Femeia – eunuc“, nu se opresc niciodată, nici măcar atunci când merg la cumpărături. În aşa-numitul timp liber, în care bărbaţii merg la pescuit, se uită la un meci, se joacă la calculator sau se plimbă cu maşina doar de dragul de a ieşi din casă, într-un fel sau altul, femeile „prestează“.
În societăţile tradiţionale, zilele de vacanţă, în timpul cărora bărbaţii se odihnesc, tolănindu‑se pe canapea, sunt cele în care femeile lucrează cu şi mai multă intensitate, făcând ordine în casă şi pregătind mese copioase. Femeile nu merg la pescuit. Joacă golf, dar nu prea multe dintre ele şi nici prea des. Nu îşi dau banii pe echipamente sportive, nu îşi iau maşini sport, bărci sau arme. Nu colecţionează timbre, iar la sală nu merg ca să se distreze. Chiar şi atunci când fac cumpărături nu au un moment de respiro, cum spune Greer. Domnii asistă amuzaţi la viteza cu care partenerele lor care aleargă frenetic dintr-un magazin în altul în căutarea unui lucru mai frumos sau mai ieftin, doar pentru ca la final să se întrebe de ce nu au cumpărat obiectul cu pricina din primul magazin unde l-au văzut. „Bărbaţii cumpără, femeile fac shopping“, spune scriitoarea şi jurnalista britanică.

Şi totuşi …

Studiul dat publicităţii de salary.com vine să facă un pic de dreptate pentru milioanele de femei din întreaga lume, care sunt considerate pe nedrept neproductive din punct de vedere economic. „Dacă nu ar fi mamele, cum ar face multe familii să acopere diferitele sarcini? Cine ar merge la şcoală să ia copiii, având în vedere că programul şcolilor nu se potriveşte aproape niciodată cu cel al companiilor? Realitatea este că, datorită casnicelor, statul economiseşte foarte mulţi bani“, a explicat Tina Leonzi, fondatoarea Moica, Movimento italiano casalinghe – Mişcarea casnicelor din Italia.
Potrivit salary.com, mamele care lucrează petrec în medie 44 de ore pe săptămână la birou, la magazin sau la fabrică, şi 49 de ore dereticând prin casă, în timp ce o mamă casnică dedică gospodăriei 98 ore pe săptămână. Aşadar, doamnelor, accesaţi site-ul www.mom.salary.com şi puteţi calcula cu cât ar trebui să fiţi plătite, într-o lume ideală. Rezultatul va fi o foaie care seamănă cu un „fluturaş“ de salariu şi pe care îl puteţi arăta partenerului pentru a-i demonstra ce „comoară“ are alături.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS