14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinLipsa apetitului sexual la bărbaţi

Lipsa apetitului sexual la bărbaţi

Tot mai multe materiale de specialitate analizează cauzele lipsei de libido la femei, fără a preciza faptul că această problemă este frecvent întâlnită şi în rândul bărbaţilor, conform site-ului www.sfatulmedicului.ro.

Specialiştii în terapia cuplului şi sexologii consideră că această problemă este rar dezbătută; bărbaţii care au o dorinţă sexuală scăzută nu obişnuiesc să discute despre această problemă. De asemenea, partenerele lor de viaţă evită să deschidă acest subiect cu persoanele din anturaj, pentru a nu fi catalogate ca neexperimentate în pat sau neatrăgătoare pentru partenerii lor, plecând de la mitul conform căruia un bărbat este oricând atras de ideea unei partide de sex.
Specialiştii susţin că atunci când într-o relaţie de cuplu există o discrepanţă între frecvenţa actului sexual şi dorinţa manifestată de unul dintre parteneri, în 40% dintre cazuri vina aparţine lipsei de libido la bărbaţi.

Ce este de fapt libidoul

Potrivit specialiştilor, noţiunea de libido scăzut este subiectivă şi este definită de cele mai multe ori de persoane care nu au această problemă. În cele mai multe cazuri, persoana în cauză conştientizează că se confruntă cu o dorinţă sexuală scăzută sau cu o lipsă a acesteia; de asemenea, dacă relaţia este bazată pe comunicare, partenerul de viaţă poate fi de ajutor în identificarea acestei probleme.
Important de reţinut este faptul că nu există „o normă săptămânală“ de contacte sexuale pe care un cuplu trebuie să o îndeplinească pentru a avea o viaţă sexuală normală; frecvenţa acestora este direct legată de compatibilitatea sexuală a partenerilor.

Principalele cauze ale scăderii libidoului la bărbaţi

Preocupat de cercetările privind libidoul scăzut în rândul bărbaților, L.C. Wiston, sexolog şi psihoterapeut specializat în psihoterapie de cuplu, a lansat un blog intitulat „Zece motive pentru care bărbaţii nu sunt interesaţi de sex“. Succesul înregistrat de blog din punct de vedere al numărului de vizitatori a demonstrat încă o dată incidenţa mare a acestei probleme în rândul bărbaţilor.
Conform studiilor, principala cauză a lipsei de libido a bărbaţilor o reprezintă tratamentul medicamentos bazat pe antidepresive, gen Prozac, Zoloft sau Paxil, ori medicaţia recomandată în cazul hipertensiunii. Aceste medicamente sunt cunoscute ca având printre efectele secundare scăderea libidoului.

Oboseala şi stresul

Deşi unii medici sunt sceptici în această privinţă, oboseala şi stresul sunt considerate motive des întâlnite pentru pierderea dorinţei sexuale.
Specialiştii în sexologie consideră că, în relaţiile în care există frecvent tensiune între parteneri, relaţiile intime sunt imposibil de obţinut: „Este imposibil să-ţi doreşti să faci dragoste cu o persoană pe care eşti supărat“.
O parte dintre bărbaţi obişnuiesc să se raporteze la relaţiile sexuale anterioare ale partenerei, dezvoltând în unele situaţii un complex de inferioritate.

Remedii pentru libidoul scăzut

După îndepărtarea comportamentelor care au cauzat pierderea dorinţei sexuale: consum excesiv de alcool, droguri, antidepresive, se poate prescrie un tratament pe baza de testosteron.
În cazul cuplurilor tensionate, pentru recâştigarea dorinţei sexuale se recomandă terapia de cuplu şi intensificarea comunicării între parteneri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS