13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDolj: Nivelurile râurilor au crescut

Dolj: Nivelurile râurilor au crescut

Din cauza efectului cumulat al cedării apei din stratul de zăpadă, precipitațiilor lichide înregistrate, evoluției formațiunilor de gheață și propagării s-au produs creșteri de niveluri și debite pe râul Jiu și  pârâul Teslui, informează ABA Jiu într-un comunicat.
Având în vedere acest lucru, Administrația Bazinală de Apă (ABA) Jiu prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj-Formația Robănești a acționat în cursul zilei și al serii de ieri în următoarele puncte de lucru:

Comuna Ghercești, sat Teisani

În acest punct, o echipă de intervenție a Formației Robănesti și 5 TESA  ai A.B.A. Jiu – S.G.A. Dolj – au intevenit cu o autobasculantă de 40 t cu nisip și au folosit 140 saci. Astfel,   împreună cu reprezentanți ai CLSU și SVSU – 25 voluntari, reprezentanți ai ISU Dolj și Poliția Locală angajații A.B.A Jiu au acționat pentru supraînălțarea cu saci cu nisip pe o lungime de 65 m a digului format din excavațiile rezultate în urma regularizării pârâului Teslui, pentru a asigura protecția gospodăriilor populației situate în această zonă.

Comuna Pielești, sat Parsani

Echipa de intervenție din cadrul A.B.A Jiu – S.G.A Dolj – formația Robănești, împreună cu reprezentanți CLSU-SVSU Pielești au monitorizat râul Teslui pe sectorul Mischii – Robănești, cu precădere zona de sub traversare a podului de  cale ferată, unde înălțimea lamei de apă a scăzut în această dimineață la 60 cm fața de 120 cm cât s-au înregistrat seara trecuta la orele 23.00. Circulația în zonă se menține restricționată pentru autoturisme de către Poliția Rurală și reprezentanți ai CLSU Pielești, fiind deviată pe o rută ocolitoare situată aval 500 m.
Se continuă monitorizarea pârâului Teslui până la scăderea nivelurilor și debitelor, iar situația va reveni la normal.

Pe râul Jiu  nivelurile la stațiile hidrometrice  au fost în ușoară creștere (-17 cm…+80 cm), situându-se sub COTELE DE APĂRARE, exceptând s.h. Răcari, unde la ora 06 se situa peste cota de atenție H = 338 ( CA = 330 + 8 ), cu tendința de  scădere, astfel încât la ora 09 se situează la nivel C.A. (C.A. = 330).
Specialiștii A.B.A Jiu monitorizează râul Jiu, la stațiile hidrometrice existente și celelalte cursuri de apă, asigurând serviciile de permanență în cadrul dispeceratelor.

Lucrările hidrotehnice cu rol de apărare aflate în administrarea S.G.A. Dolj sunt în stare bună de funcționare și corespund scopului pentru care au fost executate. Starea tehnică a construcțiilor hidrotehnice cu rol de apărare aflate în administrarea A.B.A.Jiu este monitorizată  în permanență asigurându-se exploatarea acestora la parametrii optimi și în deplină siguranță.
Acumularile aflate în administrarea A.B.A Jiu  funcționează  conform Regulamentelor de exploatare.    

Conform prognozei elaborate de Compartimentul Prognoze Bazinale al A.B.A. Jiu,  precum  și de INHGA– CNPH, în următorul interval nivelurile și debitele se vor menține staționare și ușor variabile. Izolat sunt posibile ușoare creşteri datorită efectului combinat al precipitaţiilor lichide înregistrate, cedării apei din stratul de zăpadă, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă şi propagării. Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.

Creşteri mai importante de niveluri şi debite se vor înregistra pe râurile din sudul şi sud-estul ţării datorită cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, unde nivelurile pe unele sectoare de râu se pot situa în apropierea COTELOR DE ATENŢIE
Formatiunile de gheata existente pe râuri (pod de gheață cu ochiuri), vor fi în diminuare, restrângere şi eliminare, în evoluția lor putând determina creșteri artificiale de niveluri pe unele sectoare de râu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS