10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinLentile de contact pentru nevăzători

Lentile de contact pentru nevăzători

Un model revoluţionar de lentile de contact le va putea permite pe viitor nevăzătorilor să citească documente scrise în alfabetul Braille în format electronic, informează site-ul dailymail.co.uk. Această invenţie, care arată şi se poartă ca lentilele de contact obişnuite, are în componenţa sa electrozi, care primesc semnale de la o cameră video ce poate fi ţinută în mână sau ataşată unei perechi de ochelari. La rândul lor, lentilele transmit semnalele primite de la camera video către ochii persoanei care le poartă, iar senzaţiile pot fi traduse într-o descriere a imaginii „văzute“.
Revoluţionarele lentile sunt dezvoltate de Zeev Zalevsky, profesor la Facultatea de Inginerie a Universităţii Bar-Ilan din Israel. „Ideea este că purtătorul acestor lentile citeşte alfabetul Braille, dar nu cu ajutorul degetelor, cum se întâmplă de obicei, ci cu ochii. Astfel, se poate coda o imagine cu mai multe puncte decât cele existente în alfabetul Braille, iar această codare este folosită pentru stimularea suprafeţei corneei“, a explicat profesorul Zalevsky.
Potrivit unui raport publicat de Ministerul de Externe al Israelului, în momentul în care purtătorul lentilelor priveşte cu ochelarii sau îndreaptă camera portabilă către un obiect, echipamentul video transformă imaginea într-un tip de alfabet Braille electronic, iar lentilele „excită“ retina cu senzaţii tactile. Spre deosebire de alfabetul Braille clasic, sistem care se bazează pe poziţionarea a cinci puncte pentru transmiterea informaţiilor către persoana care citeşte, senzorii din cornee sunt de 600 de ori mai sensibili la stimularea tactilă decât vârfurile degetelor, a explicat profesorul Zeev Zalevsky.

Urmează testarea pe oameni

Lentilele de contact pentru nevăzători urmează să fie testate şi pe oameni, însă testele pe animale efectuate până acum au arătat că, purtând aceste lentile, cobaii au reuşit să se orienteze în întuneric şi să se ferească de obstacolele apărute în calea lor. Profesorul israelian a precizat că soluţia pe care el şi echipa sa o propun poate ajuta nevăzătorii să citească documente în format electronic, dar şi să se orienteze tridimensional. „Acest lucru înseamnă, de exemplu, că o persoană care nu vede poate traversa strada fără ajutor, fără să îi fie teamă că va fi călcată de maşini, întrucât poate «vedea» eventualele obstacole“, a spus Zalevsky.
Cercetătorii din Israel au ţinut să precizeze că, în prezent, există câteva soluţii pentru transmiterea de informaţii către retină, însă acestea nu sunt suficient de avansate – de exemplu, folosind aceste soluţii utilizatorul poate distinge aproximativ 16 pixeli -, însă noua invenţie poate oferi o imagine formată din zeci de mii de pixeli. „Am efectuat teste clinice preliminare pe oameni şi am reuşit să transmitem prin intermediul simţului tactil forme spaţiale de bază, pe care subiecţii au reuşit să le recunoască după un «antrenament» de doar câteva minute. Complexitatea acestor «antrenamente» trebuie adaptată în funcţie de numărul de forme pe care un utilizator vrea să înveţe să le recunoască, însă fiind vorba despre aceeaşi metodă de învăţare ca şi în cazul cunoaşterii alfabetului Braille, nevăzătorii se pot adapta cu uşurinţă şi succes“, a mai explicat profesorul Zalevsky.
În prezent, omul de ştiinţă şi echipa sa lucrează pentru crearea unui dispozitiv similar lentilelor de contact pentru nevăzători, dispozitiv al cărui obiectiv va fi să vină în ajutorul persoanelor cu probleme de auz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS