5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTusea - cauze şi remedii

Tusea – cauze şi remedii

Odată cu instalarea sezonului rece, foarte multe persoane suferă din cauza acceselor de tuse, cauzate de diverse elemente, care pot fi asociate sau nu cu frigul, dar cu siguranţă accentuate de condiţiile meteo. Site-ul sfatulparintilor.ro vă propune o scurtă listă cu remedii care vă pot ajuta să scăpaţi de sâcâitoarea tuse.

Medicii atrag atenţia asupra faptului că accesele de tuse se agravează în sezonul rece, odată cu apariţia unor infecţii respiratorii, precum bronşitele acute sau pneumoniile. În cazul unei viroze, tusea nu are o semnificaţie gravă şi trece în câteva zile, însă medicamentele antitusive şi siropurile trebuie utilizate cu precauţie.
Indiferent de modul în care se manifestă tusea, aceasta atrage atenţia asupra unei probleme a căilor respiratorii – tuşim, de exemplu, atunci când un firicel de praf sau alt corp străin ajunge pe căile nazale. De asemenea, tusea ajută la curăţarea plămânilor şi a traheii. Medicii atrag atenţia asupra faptului că accesele de tuse se agravează în sezonul rece, odată cu apariţia unor infecţii respiratorii precum bronşitele acute sau pneumoniile. Dacă este cauzată de gripă sau răceală, tusea nu are o semnificaţie gravă şi va trece de la sine în câteva zile, însă medicamentele antitusive şi siropurile trebuie utilizate cu precauţie. Indiferent de motivul pentru care tuşiţi, un tratament naturist vă poate ajuta să vă eliberaţi căile respiratorii şi să vă simţiţi mai bine.
Dacă tusea vă deranjează, medicii vă sfătuiesc să consumaţi multe lichide, de preferat calde, să folosiţi un umidificator sau vaporizator pentru a alina un gât iritat şi a elibera mucusul. Rezemaţi-vă capul pe două perne noaptea şi luaţi o linguriţă de miere înainte de a merge la culcare. Studiile au arătat că mierea, în special cea de pin, ajută la atenuarea şi apoi vindecarea tusei. Totuşi, nu este recomandat să daţi miere copiilor sub 12 luni care tuşesc.

Remedii pentru tusea productivă

Dacă eliminaţi mucus atunci când tuşiţi, căutaţi siropuri sau pastile pe prospectul cărora apare termenul „expectorant“. Aceste produse eliberează mucusul astfel încât să îl puteţi elimina. Dacă atunci când tuşiţi eliminaţi mult mucus, mergeţi la medicul de familie, care vă va recomanda cel mai potrivit tratament. De asemenea, consultaţi doctorul în cazul în care există simptome care să „trădeze“ o pneumonie sau dacă suferiţi de astm. Nu daţi medicamente copiilor cu vârste mai mici de patru ani înainte de a vorbi cu medicul pediatru.

Tratament pentru tuse uscată

Vă puteţi confrunta cu o tuse uscată, în cazul unei răceli sau al unei gripe, ori dacă ceva vă irită căile respiratorii, de exemplu, praful sau fumul. Un tratament antitusiv, în general comprimate, v-ar putea fi de ajutor. În plus, acesta vă poate ajuta să dormiţi mai bine, fără ca somnul să vă fie întrerupt de episoade de tuse. Dropsurile împotriva tusei vă pot scăpa de senzaţia că aveţi ceva în gât şi că trebuie să tuşiţi pentru a elimina acel „ceva“. Nu daţi însă astfel de dropsuri copiilor mai mici de patru ani.

Tusea la copii

Medicii pediatri vă sfătuiesc să nu le daţi copiilor cu vârste mai mici de patru ani medicamente împotriva tusei, pentru că acestea pot avea efecte secundare. Consultaţi medicul înainte de a da un tratament antitusiv copiilor cu vârsta între patru şi şase ani. Deşi, aşa cum menţionam anterior, mierea este interzisă ca tratament copiilor mai mici de 12 luni, acest aliment poate fi folosit în cazul micuţilor care au depăşit un an, dar nu mai mult de o jumătate de linguriţă de miere.

Antibioticele opresc tusea?

De obicei, nu. În general, tusea este cauzată de infecţii virale precum răceala şi gripa şi veţi scăpa de ea într-o săptămână. Antibioticele funcţionează în cazul infecţiilor cauzate de bacterii. Dacă totuşi, după o săptâmână nu aţi scăpat de tuse, mergeţi la doctor pentru investigaţii amănunţite, să nu riscaţi să vă îmbolnăviţi mai grav. În cazul unei infecţii la sinusuri sau al pneumoniei – afecţiuni ale căror simptome includ şi tusea – este posibil să fie nevoie să luaţi antibiotice.

Remedii pentru alte tipuri de tuse

Este posibil ca accesele de tuse să fie cauzate de alergii şi astm. Simptomele alergiilor includ strănutul sau tusea, ori chiar amândouă. În acest caz, antihistaminicele vă sunt de un real ajutor. Dacă însă atunci când respiraţi se aude un şuierat, s-ar putea să suferiţi de astm şi este nevoie să consultaţi un specialist ORL.
Dacă sunteţi fumător, sunt şanse mari să tuşiţi, în special dimineaţa. Însă, tusea poate indica şi probleme mai serioase decât curăţarea căilor respiratorii ale unui fumător. Uneori fumul irită căile respiratorii şi cauzează inflamaţii care mai târziu s-ar putea transforma în bronşită cronică. Alteori, tusea persistentă poate semnala un posibil cancer, mai ales dacă este însoţită de dureri acute. Dacă tusea pare diferită decât de obicei sau dacă nu scăpaţi de ea după o lună de când aţi renunţat la fumat, mergeţi la un consult.

Alte cauze posibile

Dacă tuşiţi timp de opt săptămâni sau chiar mai mult, pot exista mai multe cauze. De exemplu, tusea cronică poate avea ca motiv refluxul gastrointestinal. Sau poate că luaţi anumite medicamente care au ca efect secundar tusea. De asemenea, este posibil ca tusea prelungită să fie un simptom al tusei convulsive. Dacă vă chinuie tusea şi bănuiţi că aţi putea suferi de una dintre aceste afecţiuni, trebuie să aveţi în vedere faptul că aceste probleme medicale nu se pot rezolva decât cu ajutorul unui specialist.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS