22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPericolele ascunse ale slăbirii rapide

Pericolele ascunse ale slăbirii rapide

Dacă vă doriţi să pierdeţi cât mai repede în greutate şi să ajungeţi la formele de care eraţi atât de mândră la un moment dat, soluţia la îndemână este să respectaţi o dietă drastică. Un articol publicat de site-ul Yahoo! vă avertizează însă că aceasta nu e cea mai bună idee, deoarece organismul poate avea de suferit în urma privării de anumite substanţe nutritive. Iată care sunt riscurile la care vă expuneţi.

Oboseală accentuată

Organismul transformă vitaminele şi mineralele din alimente în resurse de energie pe care le va utiliza pentru a funcţiona corespunzător întreaga zi. În momentul în care este lipsit de substanţele nutritive necesare, el va lucra din ce în ce mai încet, economisind energia pentru funcţiile vitale. Ţinând dietă şi privând organismul de elemente nutritive esenţiale vă veţi simţi din ce în ce mai obosită, veţi fi apatică şi oricât de mult vei dormi veţi avea în continuare o stare de somnolenţă.

Predispoziţie la fracturi

Calciul este una dintre principalele substanţe minerale de care are nevoie corpul uman zilnic, cu toate acestea o dietă severă presupune, în general, o scădere a numărului de alimente bogate în această substanţă. Organismul va încerca să suplimenteze lipsa substanţei prin absorbţia de calciu din oase, care vor deveni din ce în ce mai fragile. Vă puteţi alege cu alte probleme, precum un risc crescut de a suferi de artroză sau de fracturi, iar în timp este foarte posibil să ajungeţi să suferiţi de osteoporoză.

Pielea are de suferit

Fără aportul benefic al vitaminelor şi mineralelor, ţesuturile încep să se degradeze, iar pielea va avea vizibil de suferit. Într-o primă fază producţia de colagen va fi afectată, iar din acest motiv ridurile vor fi mai accentuate şi tenul îşi va pierde elasticitatea. Celulele se vor regenera mai greu, iar în lipsa colagenului, pierderea bruscă în greutate va favoriza apariţia vergeturilor, o problemă inestetică de care fug toate femeile.

Dezechilibre hormonale

Glanda tiroidă are şi ea de suferit în cazul unei scăderi bruşte de greutate. Echilibrul hormonal se destabilizează şi pot apărea afecţiuni precum hipertiroidie – caracterizată prin insomnie, anxietate, tremur la nivelul mâinilor, slăbiciune musculară sau hipotiroidie – cu simptome precum ten palid, cădere a părului, piele uscată şi crize de spasmofilie, precum şi dereglări ale menstruaţiei. În anumite cazuri, aceste dereglări au urmări pe termen lung şi pot duce la infertilitate.

Compromiterea sistemului imunitar

O dietă săracă în proteine va determina, inevitabil, o scădere a capacităţii de apărare a organismului. În lipsa acestor substanţe esenţiale, organismul nu va mai produce suficienţi anticorpi şi astfel veţi fi expusă la o serie de afecţiuni. Totodată, şi puterea de concentrare va fi mai mică, şi vă va fi din ce în ce mai greu să duci la bună îndeplinire sarcinile zilnice.

Sfatul specialistului

Dacă vreţi să slăbiţi, este foarte important să aveţi răbdare, adică să pierdeţi unu-două kg/lună, întrucât aceasta este greutatea ideală. În primul rând, dacă pierdeţi mai mult de trei kilograme într-o lună organismul poate suferi de anumite carenţe de minerale, se devitalizează, se poate instala anemia. Astfel procesul de scădere în greutate devine traumatizant pentru organe, piele, ten şi muşchi, care vor arăta inestetic dacă slăbirea este bruscă. Recomandabil este să adoptaţi un stil de viaţă sănătos pe care să-l păstraţi pe tot parcursul vieţii – aşa veţi slăbi armonios, sigur şi fără efecte nedorite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS