11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinIngredientele bune şi rele din produsele cosmetice

Ingredientele bune şi rele din produsele cosmetice

Descoperiţi care este semnificaţia principalelor substanţe conţinute de produsele de înfrumuseţare, care dintre acestea sunt de evitat, dar şi care sunt benefice sau necesare.

Multe femei au încercat, probabil, să citească lista de ingrediente de pe etichetele produselor cosmetice pe care le folosesc, dar nu au înţeles mare lucru, aşa că s-au lăsat păgubaşe. Ca un preambul la încercarea de a „traduce“ lista de ingrediente, redactorii site-ului eva.ro vă atrag atenţia că denumirile ştiinţifice, greoaie, pot ascunde substanţe nocive pentru sănătate, dar şi ingrediente active benefice. Vă prezentăm în continuare ce semnifică unele dintre denumirile complicate şi dacă substanţa respectivă este „bună“ sau „rea“. Începem cu ingredientele care ar trebui evitate.

Parabenii
În ultima perioadă, s-a construit o adevărată fobie în jurul parabenilor, şi pe bună dreptate. S-a descoperit că aceste substanţe, folosite pentru a conserva cât mai mult produsele cosmetice, au capacitatea ca, odată pătrunse în organism prin piele, să imite estrogenul, putând cauza apariţia cancerului de sân. Încă nu s-a demonstrat că ar fi cancerigene, dar suspiciunea care planează asupra lor ar trebuie să vă îndemne să le evitaţi. Alegeţi deci produsele pe care este marcat faptul că sunt fără parabeni.

Parfumurile sintetice
Pe lista multor produse cosmetice apare ingredientul „parfum“. Potrivit specialiştilor, sub acest cuvânt aparent inofensiv se ascunde o adevărată bombă chimică. Fiecare parfum sintetic poate fi făcut din sute de alte chimicale pe care ar trebui să le evitaţi. Acestea conţin toxine, care intră în organism prin piele şi care stau la baza a numeroase probleme de sănătate, de la alergii şi până la dezechilibre hormonale.

Alcoolul izopropilic
Acest ingredient este folosit de o gamă foarte largă de produse de îngrijire, în ciuda faptului că este cunoscut ca fiind iritant şi un agent care cauzează uscarea pielii. Tocmai de aceea produsele cosmetice cu ingrediente pe bază de alcool ar trebui evitate, dacă este posibil.

Petroleumul
Ingredientele care conţin în denumirea lor termenul „petroleum“ pot forma la suprafaţa pielii o peliculă fină, un strat sintetic care blochează porii şi limitează capacitatea pielii de a absorbi substanţele hrănitoare. De asemenea, încarcă tenul şi creează senzaţia de piele obosită, dar pot cauza şi apariţia punctelor negre şi a comedoanelor.
Coloranţii sintetici
Aceste ingrediente pot fi cancerigene şi se pot acumula sub formă de toxine în organism. Sunt notate adesea sub denumirea „FD&C“ sau „D&C“, urmate de un număr. Dermatologii vă sfătuiesc să evitaţi aceste ingrediente cu orice preţ, pentru că nu vă oferă nimic bun, dimpotrivă.

Ingredientele benefice

Retinolul – un derivat al vitaminei A, un puternic antioxidant conţinut de majoritatea produsele antiîmbătrânire. Retinolul îmbunătăţeşte elasticitatea pielii şi combate efectele nocive ale razelor ultraviolete asupra pielii. Este, de asemenea, un exfoliant chimic, care îndepărtează celulele moarte, oferind pielii o strălucire sănătoasă.
Acidul hialuronic există în mod natural în organism, dar concentraţia sa scade odată cu vârsta. Folosind produsele cosmetice care îl conţin, contribuiţi la stoparea procesului de degradare a colagenului, substanţa care menţine elasticitatea pielii.
Peptidele sunt o categorie aparte de aminoacizi, care ajută pielea să producă mai mult colagen. Peptidele sunt nişte proteine-minune, care previn apariţia ridurilor şi menţin un aspect tânăr al pielii.
Alfahidroxiacizii, găsiţi pe lista de ingrediente ca AHA, sunt substanţe care exfoliază în mod natural pielea, conferindu-i un aspect neted, catifelat şi luminos. Datorită acestor alfahidroxiacizi, substanţele hrănitoare pătrund mai uşor în straturile profunde ale pielii, pentru că bariera de celule moarte este îndepărtată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS