16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSecretele unui păr sănătos

Secretele unui păr sănătos

Păr lung sau scurt, uscat sau gras, drept sau creţ, natural sau vopsit, permanent sau îndreptat, pentru fiecare tip există metode de îngrijire specifice.

Avem peste 100.000 de foliculi de păr pe cap, iar specialiştii ne sfătuiesc pe site-ul www.sfatulmedicului.ro cum să avem grijă mai bine de podoaba capilară. Un păr frumos poate face diferenţa între o ţinută neglijentă şi una îngrijită, şi poate spune foarte multe despre noi. De aceea este important să aflăm cât mai multe trucuri şi sfaturi care să ne ajute să îl păstram sănătos, strălucitor şi plin de viaţă.
Specialiştii au observat că deseori tipul de ten afectează şi influenţează şi tipul părului pe care îl avem. Astfel, dacă tenul este uscat, sunt şanse foarte crescute ca şi firul de păr să fie uscat şi fragil, iar dacă tenul este gras, părul, la rândul lui, va fi şi el, gras. Tipul părului are un rol crucial în alegerea tipului de produse pe care le folosim pentru îngrijirea lui.

Soluţii pentru păru uscat

Părul uscat este friabil, se electrizează usor, îi lipseşte strălucirea, flexibilitatea şi rezistenţa. Este aspru la atingere sau are un aspect tern. Părul uscat se poate transmite genetic sau poate să apară în timp, ca urmare a utilizării unor produse de îngrijire nepotrivite, a coafării şi spălării frecvente. Dacă părul uscat este o consecinţă a pielii uscate, atunci trebuie să aveţi grijă să vă spălaţi pe cap mai puţin (de maximum trei ori pe săptămănă). Când vă spălaţi, este bine să folosiţi un şampon cu substanţe hidratante, care să nu încarce firul de păr. Nu frecaţi scalpul, ci mai degrabă masaţi pielea câteva minute. Aplicaţi şampon o singură dată în cazul în care firul este foarte uscat, însă lăsaţi-l mai mult timp să acţioneze. Specialiştii recomandă ca după spălare să folosiţi un balsam, pe care să îl lăsaţi câteva minute pe cap înainte de a-l clăti.
După clătire, pieptănaţi părul cu un pieptene cu dinţi foarte lungi şi rari şi doar cu mişcări lente. Puteţi încerca câteva tratamente naturiste cu rezultate foarte bune. Picuraţi puţin ulei de măsline în palme, frecaţi-le uşor una de cealaltă şi apoi întindeţi uleiul de la rădăcină către vârful firului de păr. Uleiul nu trebuie pus în cantitate mare, pentru a nu trece în extrema cealaltă, ci atât cât să apară pe palme o strălucire fină. Una sau două picături de ulei reprezintă o cantitate foarte mică, iar dacă masaţi periodic părul cu această cantitate, asiguraţi un procent optim de substanţe hidratante.
Dacă aveţi părul uscat, evitaţi să folosiţi uscătorul sau placa de îndreptat. Evitaţi substanţele chimice din vopsea, soluţiile de permanent sau cele de îndreptat.

Îngrijirea părului gras

Părul gras trebuie spălat des, clătit din abundenţă şi şamponat chiar de două ori, dacă este nevoie. Prima şamponare are ca efect îndepărtarea sebumului şi impurităţilor. La a doua şamponare se recomandă ca părul să fie masat până când se face spumă din abundenţă, spumă care se lasă apoi să acţioneze aproximativ cinci minute.
Balsamul este şi el indispensabil, însă se recomandă aplicarea lui doar pe vârfuri, evitând scalpul şi rădăcinile. Dacă părul este foarte uleios, balsamul nu mai este recomandat. Părul se clăteşte apoi cu apă, nu foarte caldă, din abundenţă. Şamponul potrivit este cel cu un conţinut scăzut în uleiuri minerale sau chiar cel destinat copiilor.
Părul nu trebuie pieptănat foarte frecvent deoarece astfel nu facem decât să întindem sebumul de la rădăcină către vârfuri.
Dacă doriţi o clătire temeinică, puteţi încerca să combinaţi o parte oţet de mere cu patru părţi apă, sau, pentru un miros mai plăcut, înlocuiţi oţetul cu suc de lămâie diluat.
Specialiştii ne recomandă şi alte căi de a face faţă unui păr gras.
Pulverizaţi o cantitate foarte mică de pudră de talc la nivelul părului. Se lasă aproximativ cinci minute, după care părul se piaptănă cu un pieptene obişnuit. Pudra va absorbi sebumul, lăsând părul mai puţin uleios. Puteţi să fierbeţi frunze de ceai într-o cană de apă, adăugând în ceai sucul de la o jumătate de lămâie. Amestecul se lasă să se răcească şi după aceea se foloseşte la clătirea părului. După ce combinaţia este aplicată pe păr, se aşteaptă 20 de minute şi apoi se clăteşte normal.

Îngrijirea părului degradat şi cu vârfurile tocite

Vârfurile tocite sau degradate apar peste tot. Cu toţii avem vârfuri tocite, cu toţii ajungem să confruntăm cu un păr mai degradat.
Cele mai utile şi practice sfaturi pentru evitarea apariţiei vârfurilor despicate includ: evitarea perierii părului cât timp este ud. Părul ud este foarte fragil, aşa că ar trebui uscat bine cu prosopul înainte de a încerca să îl descurcăm. Dacă îl pieptănăm ud, ar fi bine să o facem cu un pieptene cu dinţii cât mai rari şi nu cu o perie deasă; evitarea uscării părului ud cu uscătorul; evitarea şampoanelor şi balsamurilor care conţin alcool, deoarece nu fac decât să usuce suplimentar părul; utilizarea unui balsam care să asigure hidratarea părului; consumarea unei cantităţi crescute de lichide, mai ales în sezonul cald; evitarea spălării frecvente a părului sau utilizării prea multor produse de îngrijire; evitarea utilizării instrumentelor de styling de tipul plăcilor de îndreptare a părului, ondulatoarelor şi altora deoarece pot să agreseze termic părul.

Cum descurcăm părul

Mai ales dacă este lung, părul încurcat poate fi destul de frustrant.
Iată câteva sfaturi practice pentru îngrijirea părului încurcat:
1. Reducerea substanţelor pe care le folosim pentru aranjarea părului: fixativ, ceară, dar şi substanţe mult mai puternice: vopsea de păr, soluţii pentru permanent sau pentru îndreptarea părului;
2. Utilizarea unui balsam după fiecare spălare a părului. Părul, mai ales cel lung, rămâne foarte încurcat;
3. Verificarea părului să nu fie încurcat înainte de spălare. Specialiştii recomandă să ne pieptănăm înainte de a intra sub duş pentru a evita orice tip de accidente nefericite.
Dacă părul se tot încurcă, ar trebui să încercăm:
1. Să aplicăm întotdeauna un balsam potrivit părului nostru: subţire, uscat sau gras. Orice tip de păr, oricât ar fi de creţ, răspunde favorabil acţiunii balsamului. Specialiştii ne sfătuiesc să folosim şi un balsam pe care să nu-l mai clătim, nu doar balsamul clasic pe care îl clătim după câteva minute;
2. După baie să nu frecăm energic cu prosopul astfel încât să realizăm coafuri futuriste, ci mai degrabă să înfăşurăm părul în prosop şi să îl stoarcem uşor, până când eliminăm excesul de apă din fire. Putem lăsa „turbanul“ acesta mai mult pe cap. Dacă însă avem părul lung şi trebuie să folosim uscătorul, este recomandat să îl setăm la cea mai mică temperatură (temperatura este chiar mai importantă decât viteza uscătorului);
3. Evitarea folosirii unei perii sau pieptene cu dinţii deşi. Cel mai bine ar fi să descurcăm uşor părul cu degetele. Trecem degetele prin păr până când simţim că nu mai există ghemotoace de păr încurcat, punem apoi prosopul sau aşteptăm ca părul să se usuce natural. Părul ar trebui descurcat începând de la vârfuri spre rădăcini şi nu invers. Pe măsură ce vârfurile sunt libere, putem înainta către bază.
Şi, poate, mai important decât toate celelate este următorul sfat: încercaţi să rămâneţi calmi! Oricât de rău arată părul încurcat, îl putem descurca dacă suntem calmi. Dacă ne supărăm şi începem să tragem de el, nu facem decât să îl rupem, să ne doară şi vom constanta că, de fapt, el tot ce vrea face şi tot încurcat va fi.
Click News

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS