17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinRoşii pentru sănătate

Roşii pentru sănătate

Roşiile dulci, zemoase, delicioase și, nu în ultimul rând, sănătoase! Scăzute în calorii, fără grăsimi și bogate în vitamine, roşiile nu trebuie să lipsească din nici un meniu. Ele sunt o sursă bogată de vitamine A, C și K, B6, acid folic și potasiu. Au un conținut scăzut de grăsimi saturate, sodiu, colesterol și calorii. În plus, conțin tiamină, niacină, magneziu, fosfor, cupru. Vitamina A din roșii ajută la îmbunătățirea vederii (mai ales cea pe timp de noapte). Studii recente au demonstrat faptul că un consum regulat de roșii reduce riscul apariției degenerării maculare. De asemenea, roșiile conțin fibre și multă apă.
Betacarotenul din roșii (pe care îl mai întâlnim în și cartofii dulci și în morcovi) protejează pielea împotriva razelor dăunătoare ale soarelui. În plus, licopenul face pielea mai puțin sensibilă la razele UV, prevenind astfel apariția prematură a ridurilor. Nu doar pielea beneficiază de vitaminele din roșii, ci și părul. Vitamina A întărește firul de păr și îl face strălucitor. Roșiile au grijă și de oase, făcându-le mai puternice. Vitamina K și calciul contribuie la întărirea sistemului osos. De asemenea, licopenul îmbunătățește calitatea masei osoase, prevenind apariția osteoporozei. Același licopen protejează organismul împotriva celulelor cancerigene (la prostată, cervix, ovare, gură, faringe, gât, esofag, stomac, colon, rect). Antioxidanții din roșii luptă împotriva radicalilor liberi care distrug celulele. Trebuie menționat că aportul de crom prin consumarea de roșii ajută la menținerea unui nivel optim al glicemiei în organism.
Studii recente relevă faptul că persoanele care mănâncă roșiile fără sâmburi sunt mai puțin predispuse la formarea pietrelor la rinichi și la vezica biliară. De asemenea, carotenoidele și bioflavonidele din roșii au proprietăţi antiinflamatorii. Ca urmare, durerile se atenuează, inclusiv cele de spate și cele cauzate de artrită.
Nu în ultimul rând, gustările pe bază de roșii vă ajută să vă păstraţi în formă. Apa și fibrele din roșii contribuie la crearea senzației de sațietate.
Roșiile pot fi adăugate în dietă în multe forme: în sandwich-uri, în salate, în omletă, în tocăniţe, coapte, sos tomat, sos salsa sau suc de roșii. Indiferent cum le-aţi consuma, ele sunt o sursă bogată de sănătate.
sfatulparintilor.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS