3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMituri despre... apă

Mituri despre… apă

Apa rece ne ajută să slăbim, apa de la robinet nu este bună… Acestea sunt doar câteva dintre miturile care circulă pe seama apei, relatează repubblica.it.

De-a lungul timpului, au circulat o grămadă de legende şi mituri, care de care mai fanteziste, despre apă şi virtuţile sale miraculoase. Medicul italian Maurizio Grassetto, specialist în hidrologie medicală, a încercat să lămurească unele dintre aceste mituri, într-un amplu articol dat publicităţii de cotidianul italian La Repubblica. Este bine ştiut că apa este benefică pentru sănătate, iar acest lucru este repetat la nesfârşit de specialiştii în dietologie, de nutriţionişti, dar şi de antrenorii de fitness. Este fundamental ca organismul nostru să fie bine hidratat pentru a-şi putea duce la îndeplinire cu succes funcţiile. În plus, în acest fel, ne putem bucura şi de o piele şi un păr mult mai sănătoase. Însă, în timp ce unele recomandări sunt clare şi la obiect, cum ar fi, de exemplu, că atunci când este cald trebuie să consumăm cel puţin 1,5 litri de lichid pe zi, există o serie de teorii legate de apă care nu sunt deloc clare. Odată cu sosirea verii, pare să fi început o adevărată competiţie pentru cine lansează cea mai fantezistă teorie pe temă acvatică, în cele mai multe dintre cazuri fiind vorba de ipoteze false, studii pseudo-ştiinţifice ale unor universităţi-fantomă. Tocmai din acest motiv, redactorii cotidianului mai sus menţionat l-au intervievat pe doctorul Maurizio Grassetto, specialist în hidrologie medicală şi director sanitar al GB Thermae Hotels, pentru a dezminţi toate miturile false pe această temă.

False recomandări

Una dintre cele mai frecvente recomandări este cea potrivit căreia trebuie să consumăm cel puţin doi litri de apă pe zi. Recomandarea este complet falsă. Cantitatea medie este de 1,5-2 litri. Aceasta este mai mult decât suficientă, având în vedere că o mare cantitate de apă este conţinută şi în mâncarea pe care o consumăm (mai ales în fructe şi legume). Aşadar, dacă sunteţi mai comozi sau dacă, din cauza programului aglomerat, uitaţi să beţi apă, consumaţi cel puţin patru-cinci porţii de fructe şi legume pe zi şi ajungeţi la nivelul de lichide recomandat. Sau ţineţi o sticlă de apă pe birou ori în geantă şi beţi din când în când.
Un alt loc comun frecvent este cel potrivit căruia apa minerală ar fi bună pentru digestie. Nimic mai fals! Ar fi frumos ca, pur şi simplu, bând un pic de apă minerală, să uităm de cartofii prăjiţi pe care i-am mâncat la prânz! În realitate, anhidrida carbonică din apa minerală nu are nici un fel de proprietate digestivă.
Un alt mit destul de răspândit este cel conform căruia apa foarte rece ar fi un aliat de nădejde împotriva kilogramelor în plus. Lucrurile nu stau deloc aşa, ci mai degrabă, în acest fel, riscaţi să vă alegeţi cu o congestie. Cine a lansat o astfel de teorie şi-a argumentat ipoteza explicând că organismul arde mai multe calorii pentru a restabili temperatura corectă. Această teorie este însă complet falsă. Consumaţi apă la temperatura camerei, iar în cazul în care căldura nu vă dă pace, beţi apă rece, dar niciodată apă foarte rece.
Alte teorii vehiculează ideea că apa ar conţine calorii. Nimic mai fals. Indiferent că este plată sau minerală, apa nu are calorii. Nu se poate spune acelaşi lucru despre diferitele tipuri de apă aromatizată disponibile în comerţ, care pot conţine chiar şi 60 de calorii la 100 ml. O altă teorie falsă este cea potrivit căreia un consum mare şi frecvent de apă rezolvă problema retenţiei de lichid din organism. În realitate, lucrurile nu stau tocmai aşa. Retenţia de apă din organism este cauzată de cantităţile de sare şi zahăr pe care le consumăm din mâncare. Aceste două elemente sunt cele care atrag şi reţin apa, determinând apariţia inesteticei celulite. Reduceţi consumul de alimente foarte sărate sau dulci şi veţi observa că depozitele adipoase se vor atenua.

Beneficii reale

Consumarea unei cantităţi mari de apă ajută la eliminarea toxinelor. Într-adevăr, o hidratare abundentă permite ficatului şi rinichilor, „agenţii de curăţenie“ ai corpului, să îşi îndeplinească în mod eficient funcţiile şi elimină mai uşor toxinele. De asemenea, este recomandabil să consumăm apă în timpul mesei. Mâncărurile uscate, cum ar fi pâinea sau pastele, trebuie „înmuiate“ pentru a facilita acţiunea sucurilor gastrice şi a favoriza în acest fel digestia. Atenţie însă să nu exageraţi. Prea multă apă poate dilua sucul gastric, făcându-l ineficient. Un pahar de apă caldă consumat dimineaţa stimulează intestinul. Astfel, mulţi specialişti recomandă ca dimineaţa, când ne trezim, să bem un pahar cu apă caldă cu o felie de lămâie. Apa caldă cu lămâie ajută şi sistemul digestiv, aşa că este o modalitate foarte bună de a începe ziua. În avion, este recomandat să beţi cât mai mult posibil. Pentru a compensa deshidratarea provocată de aerul condiţionat şi de scăderea de presiune, trebuie să vă hidrataţi cât mai des, bând apă şi lichide neacidulate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS