10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinVitamine şi minerale esenţiale pentru dezvoltarea copiilor

Vitamine şi minerale esenţiale pentru dezvoltarea copiilor

Complexul de vitamine B, vitaminele A, C, D şi E, calciul, fierul, magneziul, zincul, omega 3 şi omega 6 sunt implicate direct în procesul de creştere armonioasă a copilului, motiv pentru care nu ar trebui să lipsească din alimentaţia zilnică a fiecărui micuţ.

Aceşti nutrienţi sunt esenţiali, susţin medicii pediatri pentru sănătatea şi creşterea copilului. Lipsa lor, chiar într-o cantitate mică, poate avea în timp un impact negativ asupra copilului aflat în creştere. Rahitismul, anemia, lipsa poftei de mâncare, rezistenţa scăzută la boli, apatie, memoria slabă, iritabilitatea sunt cauzate, în mare parte, de carenţele acestor vitamine şi minerale.
Pentru ca micuţul dumneavoastră să se dezvolte armonios, trebuie să includeţi în alimentaţia sa produse bogate în vitamina D, esenţială în procesul de creştere, cu rol important în absorţia calciului şi fixarea lui în oase. „Vitamina D este importantă pentru creşterea şi maturarea osoasă, de aceea se recomandă administrarea picăturilor de vitamina D3 de la două săptămâni ale copilului până la doi ani, urmând ca după această vârstă copilului să-i fie date doar în lunile reci ale anului, mai exact din septembrie până în aprilie, până la vârsta de 11 ani“, a precizat medicul pediatru Oana Hortopan. Nu uitaţi că alimentele bogate în vitamina D sunt peştele, oul, untul, ficatul, produsele lactate. De asemenea, susţin specialiştii, expunerea la soare asigură în mod natural necesarul de vitamina D.
Semnele carenţei sunt „rahitismul, creşterea întârziată a dinţilor sau aceştia se cariază uşor“, a mai precizat Oana Hortopan.
Vitamina A este la fel de importantă, ea asigurând o piele sănătoasă, un smalţ bun al dinţilor şi o vedere bună. Pentru ca micuţului dumneavoastră să nu-i lipsească această vitamină, trebuie să includeţi în alimentaţia sa toate fructele şi legumele de culoare portocalie, roşie, verde. Ficatul, peştele gras şi lactatele conţin, de asemenea, vitamina A.
Dacă vă întrebaţi, probabil, care sunt semnele carenţei acesteia din corp trebuie să ştiţi că ea se manifestă printr-un aspect de uscăciune a pielii, infecţii respiratorii frecvente, dezvoltare deficitară a oaselor.

Vitaminele cu rol imunologic

Vitamina C este pe cât de banală, pe atât de importantă, ea asigurând absorbţia fierului, rezistenţa ţesuturilor şi a sistemului imunitar alături de vitaminele A şi D. Cea mai bună sursă sunt citricele, căpşunele, kiwi, ananasul, pepenele galben, avocado, ardeiul gras, spanacul, broccoli, conopida, varza. Lipsa acestei vitamine din alimentaţia copilului va face ca el să acuze o stare de oboseală, iar organismul său să aibă o capacitate mai mică de rezistenţă în faţa viruşilor de orice fel.
„Vitaminei C i se alătură în lupta împotriva viruşilor Vitaminele B şi E“, a precizat medicul pediatru Oana Hortopan.
Pe lângă această calitate, extrem de importantă, Vitamina E este importantă pentru alcătuirea structurii celulare. Ea se regăseşte în uleiul de măsline, de floarea-soarelui, de porumb, în germenii de grâu, avocado, nuci şi alune. Pe de altă parte, vitamina B este esenţială în dezvoltarea şi sănătatea sistemului nervos.
Cerealele integrale şi legumele, produsele lactate, oul, ficatul, drojdia de bere, carnea, peştele, nucile, banana sunt alimente bogate în vitamina B, aşa că le puteţi servi cu încredere micuţului dumneavoastră.

Fier, calciu, zinc pentru un copil sănătos

„Fierul era inclus în terapia profilactică, administrându-se copilului hrănit cu lapte praf, la două, patru şi şase luni. Pentru că acum au apărut formule îmbunătăţite, unii medici pediatri au renunţat la această practică. Necesarul de fier asigură o dezvoltare şi funcţionare bună a creierului, dar şi o rezistenţă la infecţii. El se regăseşte în carne, în special cea roşie, gălbenuşul de ou, ficatul de pui, broccoli, în spanac, cerealele integrale, roşii, linte, năut, prunele uscate, avocado, afine, zmeură“, a precizat medicul pediatru.
Calciul are şi el rolul său extrem de important în buna dezvoltare a copilului, lipsa sa din organism conducând la apariţia rahitismului, a crampelor musculare, amorţelilor, a cariilor dentare, la întârzieri de creştere. Aşa că mămicile pot servi cu încredere celui mic, pentru a evita astfel de neplăceri, produsele lactate, oul, dar şi unele legume precum: broccoli, varza, fructele oleaginoase, susanul.
Pentru o sănătate de fier, copilul are nevoie şi de zinc, care se regăseşte în carne şi peşte, dar şi în orice aliment din categoria seminţe şi fructe oleaginoase.

Omega 3 şi 6

Grăsimile sunt o sursă importantă de energie a organismului, iar în procesul de creştere a copiilor acestea au un rol important în dezvoltarea creierului, a sistemului nervos şi a ochilor.
De aceea, medicii pediatri recomandă consumul de lapte matern cât mai mult timp posibil, dar şi de peşte, ulei de peşte, ulei de măsline, seminţe (de in, cânepă, dovleac), avocado, nuci şi ou.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS