11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPreţul dureros al succesului

Preţul dureros al succesului

Un studiu inedit printre necrologurile din New York Times ne lasă să înţelegem că preţul plătit pentru un stil de viaţă antrenant şi sub semnul adrenalinei este destul de mare, relatează corriere.it.

Succesul pe plan profesional ne poate scurta viaţa cu câţiva ani. Cel puţin aceasta este trista concluzie a unui studiu publicat recent în revista  QJM: An International Journal of Medicine de către cercetătorii australieni  Richard şi Catherine Epstein de la centrul oncologic Kinghorn Cancer Centre, din cadrul St. Vincent Hospital din Sydney. Studiul denumit elocvent „The price of fame is a faster flame“ („Preţul succesului este o flacără mai rapidă” care aşadar arde mai repede şi se consumă prea devreme) are la bază o analiză realizată pe o mie de necrologuri publicate de New York Times între 2009 şi 2011. Studiul pleacă de la două premise: prima, tipul de activitate desfăşurată e de mult un parametru asociat mortalităţii; iar cel de-al doilea ar fi că necrologurile publicate de NYT sunt dedicate, în general, persoanelor care au avut succes în propria activitate. Cercetătorii au împărţit persoanele decedate în funcţie de sex, vârstă, cauza decesului şi tipul de activitate, această ultimă categorie fiind împărţită, la rândul său, în mai multe categorii: artişti (actori, cântăreţi, muzicieni, dansatori) şi sportivi; autori (printre care scriitori şi compozitori); oameni de afaceri, militari, politicieni, academicieni etc. Cel mai mare număr de decese la vârste tinere s-a înregistrat în numărul artiştilor, sportivilor şi autorilor (vârsta medie 77,2 ani); urmează în clasament scriitorii (78,5 ani) şi academicienii (81,7 ani), în timp ce cei mai longevivi sunt oamenii de afaceri, militarii şi politicienii (83 de ani).

Cauzele decesului

Având în vedere cauzele decesului, s-a constatat că decesele premature au fost provocate de accidente, infecţii (printre care SIDA) şi anumite tipuri de tumori, prima dintre acestea fiind tumoarea pulmonară (în cele mai multe dintre cazuri, provocată de consumul de tutun). Mai precis, decesele cauzate de cancer au fost mai frecvente în rândul artiştilor (27 la sută) şi autorilor (29 la sută), mai puţine fiind în rândul sportivilor (18 la sută).  „Este posibil ca persoanele de succes să se «consume» mai repede pentru că au o viaţă mai intesă sau pentru că au tendinţa să se «autodistrugă», din cauza unor stiluri de viaţă dezordonate (droguri, tutun şi alcool). La fel de adevărat este că persoanele cărora le place să îşi asume riscuri sunt şi cele cu cele mai mari şanse să aibă succes în viaţă“,  a explicat Richard Epstein.

Pe muchie de cuţit

„Cum au subliniat şi autorii studiului, o analiză retrospectivă precum aceasta nu demonstrează nimic nou, ci doar oferă motive serioase de gândire. Se observă că o viaţă
într-un fel sau altul «dezordonată», care este mai frecventă în cazul persoanelor care se bucură de succes în lumea spectacolului, şi în general în cazul artiştilor sau autorilor, are tendinţa să fie mai scurtă. S-a demonstrat ştiinţific că, dacă renunţăm la fumat, alcoolul consumat în exces, alimentaţia incorectă şi sedentarism putem reduce chiar şi cu 50 la sută pericolul de a avea o tumoare. Iar aceiaşi factori de risc pot reduce speranţa de viaţă din cauza altor patologii“, a explicat, la rândul său, specialistul italian Paolo Veronesi. Altfel spus, carierele strălucitoare ale „artiştilor geniali şi nebuni“ tind să se stingă rapid, din multe puncte de vedere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS