6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinRevanşa vârstei a doua

Revanşa vârstei a doua

Un studiu realizat pe un eşantion de 1.500 de femei a demonstrat că 49 la sută dintre doamnele peste 45 de ani se simt mai fericite
la această vârstă decât la 20 de ani, relatează repubblica.it

Pentru o femeie, soseşte un moment în care anii „bat la uşă“ cu prea multă insistenţă. Pentru a-i primi, este nevoie de o doză mare de curaj, însoţită de la fel de multă autostimă, inteligenţă şi autoironie, calităţi care la un loc transformă o femeie „de vârsta a doua“ într-o fiinţă irezistibilă din punct de vedere sexual şi intelectual. Este suficient să ne uităm în jur ca să ne dăm seama că suntem înconjuraţi de doamne de 50 de ani pline de energie, talent, inteligenţă şi rezistenţă, care cunosc mai bine decât propriile fiice semnificaţia cuvântului „fericire“. Au un venit propriu pe care pot conta, au fost primele care au învăţat ce înseamnă emanciparea feminină şi au ştiut să îşi câştige singure un rol social activ şi recunoscut, au o viaţă plină de interese, au copii deja mari, care ştiu să aibă grijă singuri de propria persoană. În plus, se bucură de o relaţie fericită cu oglinda, fiind deplin conştiente de faptul că farmecul nu este ceva ce se cumpără. În urmă cu câteva săptămâni, un studiu  britanic comandat de firma de lenjerie intimă Playtex şi care a fost realizat pe un eşantion de 1.500 de femei a demonstrat faptul că 49 la sută dintre doamnele peste 45 de ani se simt mai fericite acum decât la 20 de ani. Una din patru femei a mărturisit că are o viaţă sexuală satisfăcătoare, una din cinci chiar reuşeşte să păstreze acelaşi ritm ca la 20 de ani, 11 la sută flirtează în mod obişnuit cu potenţiali parteneri pe internet, procent doar un pic mai mic decât în cazul generaţiei „sub 25 de ani“ (15%).

Vârsta conştientizării

Şi specialiştii de la SDA Bocconi School of Management le-au dedicat acestor doamne un studiu, realizat tot pentru Playtex, pentru a schiţa „portretul-robot“ al acestei generaţii. Studiul, numit generic „Peste 45: nu ne-am simţit niciodată atât de bine! Vârsta conştientizării“, a avut în prim-plan femeile şi evoluţia rolului acestora din anii ‘60 şi până în zilele noastre, arătând cum sunt femeile în contextul social actual, cum sunt reprezentate de publicitate şi mass-media, care este rolul lor în contextul economic şi care este raportul lor cu propriul corp. Rezultatele au fost mai mult decât surprinzătoare. Un participant la studiu a declarat că la 50 de ani o femeie „comite greşeli, fiind conştientă de ele, devine victima unor modele, ştiind foarte bine ce face“. Cuvântul de ordine pare să fie aşadar „armonia“, însă pentru a ajunge aici au străbătut un drum dificil, care presupune inclusiv „adaptarea“ cu foarte multă disciplină a unui corp rebel la standardele ideale transmise de mass-media şi publicitate. De altfel, pentru 98 la sută dintre femeile intervievate este important să îşi menţină forma fizică, însă doar 36 la sută dintre ele fac sport în mod continuu. În schimb, 60 la sută dintre respondente afirmă că sunt foarte atente la alimentaţie. 86 la sută declară că semnele lăsate de trecerea anilor nu reprezintă o problemă, pentru că „au învăţat să le accepte“, în timp ce doar 11 la sută sunt hotărâte să facă ceva pentru a le atenua. În orice caz, 23 la sută dintre doamne sunt de acord în ceea ce priveşte importanţa „de a părea mai tânără decât vârsta reală“. De asemenea, 80 la sută dintre femeile intervievate sunt mulţumite de propriul aspect fizic, iar 86 la sută sunt mulţumite de propriul chip.

Mereu în formă

Pentru cele mai multe dintre respondente, punctele critice sunt cele clasice: abdomen, şolduri, coapse, talie. Chiar şi în cazul doamnelor care în tinereţe aveau o siluetă de invidiat, riscul de a se îngrăşa a crescut simţitor, pentru că, odată cu menopauza, metabolismul se modifică. Aşadar, kilogramele în plus rămân principala teamă, şi se combat cu diete, sport şi creme. Prin urmare, celebra expresie a lui Coco Chanel „La 20 de ani ai faţa pe care ţi-a dat-o Dumnezeu, la 50 ai faţa pe care o meriţi“ pare mai valabilă ca niciodată. „Faptul că femeile de peste 50 de ani se bucură din plin de viaţă nu este o noutate. Femeile de vârsta a doua din zilele noastre, care au o stare de sănătate bună, mai au mulţi ani de muncă în faţa lor, cu copii adolescenţi, se simt mai mult sau mai puţin cum se simţeau bunicile noastre la 30-35 de ani. În plus, sosirea menopauzei nu mai este considerată un eveniment negativ şi datorită substanţelor farmaceutice care permit atenuarea eventualelor probleme. Mai degrabă, menopauza este văzută ca o trecere la o fază a vieţii în care sexualitatea poate fi trăită în mod liber, fără probleme, cu bucuria experienţei în sine şi fără senzaţia de oboseală fizică prezentă atunci când copiii erau încă mici“, a explicat psihiatrul italian Adelia Lucattini.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS