17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Motive de divorţ

Divorțul ar trebui să fie ultima soluție în cazul unui mariaj cu probleme, astfel că este important ce îi face pe oameni să ia această decizie. Cercetătorii de la The Național Fatherhood Inițiative au realizat un sondaj de opinie în legătură cu lucrurile care i-au determinat pe oameni să ia taurul de coarne. 73% dintre cuplurile care au divorțat au indicat lipsa de angajament drept motivul principal pentru care lucrurile nu au mers. Potrivit sondajului, 63% dintre foști/e au declarat că și-ar fi dorit că partenerii/ele să fi depus eforturi mai mari pentru a salva căsnicia. 35% dintre bărbați și 21% dintre femei au spus că ei înșiși ar fi trebuit să se străduiască mai mult.
De asemenea, 56% dintre respondenți au declarat că disputele prea multe au fost motivul despărțirii. „Discuţiile în contradictoriu nu aduc nimic pozitiv și, mai mult, timpul erodează orice relaţie” susține Clinton Power, consilier marital.
Una dintre cauzele principale ale disputelor este faptul că partenerii refuză să înțeleagă, să aprecieze sau să valideze și perspectivă partenerului. Odată ce începi să apreciezi că partenerul vede altfel lucrurile, faci primul pas pentru evitarea conflictului și găsirea unor soluții.
Nu este deloc surprinzător că infidelitatea are un rol decisiv când este vorba de divorț. De altfel, 55% dintre respondenți au indicat infidelitatea drept cauza despărțirii lor. Potrivit psihologilor, la început, infidelitatea este o prietenie inocentă: „Începe ca o aventură emoțională, care va continua cu o aventură fizică“.

Speranţe şi aşteptări

În acelaşi timp, 46% dintre participanții la sondaj au spus că vârsta a fost factorul eșuării mariajului. Potrivit unor studii de specialitate, aproape jumătate dintre adolescenții care se căsătoresc ajung să divorțeze în primii 15 ani. Numărul scade la 35% în cazul celor care se căsătoresc după 25 de ani. Pe de altă parte, 45% dintre respondenți au declarat că așteptările nerealiste au dus, în cele din urmă, la divorț. Psihologii consideră că aceste cupluri nu iau în calcul viitoarele conflicte care vin odată cu mariajul. Căsnicia nu va fi mereu lapte și miere, pot apărea puncte de vedere diferite, iar una dintre cele mai importante abilități de cuplu este ca partenerii să permită și să aprecieze diferențele. Cuplurile care dau dovadă de flexibilitate o duc mult mai bine. Un număr mare dintre cei intervievați (44%) au mărturisit că în mariajul lor nu există egalitate și, în cele din urmă, inegalitatea a condus la divorț. Dacă unul dintre parteneri are impresia că are mai multe responsabilități în căsnicie decât celălalt, atunci relația lor ar putea fi în pericol. În plus, 41% dintre cei care au răspuns la chestionar au declarat că nu au fost pregătiți pentru ceea ce presupune o căsnicie. Din această cauză, partenerii s-au trezit că au mai multe neînțelegeri decât și-ar fi închipuit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS