10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinLongevitate... cu aromă de cafea

Longevitate… cu aromă de cafea

Potrivit unui studiu realizat de Institutul Naţional de Cercetare a Cancerului din Statele Unite ale Americii, adulţii care beau cafea normală sau decafeinizată mor mai târziu decât persoanele care nu au un asemenea obicei, relatează sfatulparintilor.ro.
Băutorii de cafea au şanse mai mici de a muri din cauza unor boli de inimă, boli respiratorii, atac cerebral, diabet şi infecţii, deşi nu s-au găsit aceleaşi asociaţii şi în cazul unor forme de cancer. Acestea sunt concluziile unui studiu la care au participat peste 400.000 de bărbaţi şi femei cu vârste cuprinse între 50 şi 71 de ani, după ce s-au eliminat din ecuaţie alţi factori de risc precum fumatul şi consumul exagerat de alcool. Rezultatele studiului au fost publicate în New England Journal of Medicine.

Cafeaua scade riscul morţii premature

Cercetătorii care au condus acest studiu au găsit o legătură între riscul de a muri devreme şi cantitatea de cafea consumată. Comparativ cu persoanele care nu beau cafea, cei care consumă trei sau mai multe ceşti de cafea pe zi au un risc cu 10% mai scăzut de a muri devreme. Consumul de cafea nu a fost asociat cu mortalitatea din cauza cancerului în rândul femeilor, însă în cazul bărbaţilor s-au descoperit relaţii semnificative între consumul mare de cafea şi un risc crescut de cancer.
„Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi la nivel mondial, însă legătura dintre consumul de cafea şi riscul de a muri nu a fost clar stabilită. Noi am descoperit că dacă bei cafea ai şanse mai mici de a muri devreme din cauza a numeroase afecţiuni. Și chiar dacă nu am găsit o relaţie directă de cauzalitate între consumul de cafea şi riscul unei morţi premature, noi credem că aceste rezultate demonstreaza că obiceiul de a consuma de cafea nu are un efect negativ asupra sănătății“, a declarat Neal Freedman, unul dintre cercetători.

Cafeaua conţine peste 1.000 de compuşi care pot influenţa sănătatea umană

Investigaţia s-a bazat pe declaraţiile subiecţilor şi a luat în calcul consumul de cafea doar la un anumit interval şi nu a ținut cont de modul în care băutura a fost preparată (expresso, la ibric, filtrată etc). Cercetătorii iau în calcul şi faptul că modul de preparare poate afecta nivelul componentelor protectoare din cafea. „Mecanismul prin care cafeaua protejează nu este totuşi stabilit în mod clar datorită faptului că băutura conţine peste 1.000 de compuşi care pot îmbunătăţi sănătatea. Cel mai cunoscut dintre compuşi este cafeina, deşi în cazul cercetărilor noastre am obţinut rezultate asemănătoarea între băutorii de cafea tradiţională şi cei care preferă variantă decofeinizată“, a declarat Freedman.

sfatulparintilor.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS