14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Rasism detectat

Tendinţele rasiste ale unei persoane ar putea fi confirmate cu ajutorul metodelor de investigare imagistică la nivel cerebral, se arată într-un articol publicat pe site-ul dailymail.co.uk. Membrii unei echipe formate din cercetători de la Universitatea Geneva din Elveţia şi de la Universitatea din New York au descoperit că scanările cerebrale cu computerul tomograf pot detecta diferenţele care apar între felul în care oamenii cu atitudini rasiste negative percep chipurile persoanelor albe şi felul în care văd chipul persoanelor de culoare.  
Anterior, numeroase studii au arătat că stereotipurile rasiale au consecinţe subtile şi neintenţionate asupra felului în care o anumită persoană se poartă faţă de membrii diferitelor grupuri rasiale. Însă acest nou studiu, publicat în revista Psychological Sciene, arată că înclinaţiile rasiale determină şi diferenţe în felul în care sunt reprezentate feţele la nivel cerebral.
Psihologii Tobias Brosch, Eyal Bar-David şi Elizabeth Phelps au analizat activitatea cerebrală a unui grup de voluntari care au fost rugaţi să privească mai multe fotografii în care apăreau persoane albe şi persoane de culoare. După scanarea cerebrală, participanţii la studiu au executat o sarcină trasată de psihologi, care a evaluat expresiile inconştiente sau implicite ale atitudinii faţă de cele două rase. Examinând modelele de activitate cerebrală în zona din creier implicată în procesul de percepţie a chipurilor, oamenii de ştiinţă au putut prezice rasa persoanei pe care o vedeau participanţii la un anumit moment, însă doar în cazul subiecţilor care manifestau atitudini rasiale negative puternice. Potrivit psihologilor, acest lucru implică faptul că persoanele care au astfel de atitudini percep feţele de culori diferite în alt fel decât oamenii care nu au astfel de prejudecăţi.

Tehnica mai trebuie testată

Profesorul Brosch a explicat că aceste rezultate sugerează faptul că poate fi posibil să se prezică diferenţe între atitudinile legate de rasă la nivel individual prin folosirea datelor cerebrale, care pot detecta o înclinaţie rasistă chiar şi în cazul persoanelor care susţin că aceasta nu există. Pe de altă parte, Elizabeth Phelps a ţinut să precizeze că mai trebuie făcute cercetări pentru a se stabili clar dacă această tehnică este într-adevăr fiabilă, adică dacă o anumită persoană poate fi acuzată de rasism doar pe baza scanărilor cerebrale. „Rezultatele cercetării noastre pot fi interesante, având în vedere implicaţiile comportamentale şi sociale ale înclinaţiilor rasiste, însă subiectul trebuie dezvoltat în profunzime“, a explicat aceasta.
Noul studiu aprofundează înţelegerea ştiinţifică a proceselor care au loc la nivel cerebral şi care se află în spatele atitudinilor rasiste pe care le au şi le manifestă anumite persoane. Studii anterioare realizate de profesoara Phelps arătaseră că rasismul ar putea fi „adânc înrădăcinat“ în creier, întrucât circuitele neurologice care permit recunoaşterea grupurilor etnice se suprapun cu cele care determină deciziile emoţionale. Din acest motiv, este posbil ca şi oamenii care sunt convinşi că sunt egalitarişti să aibă atitudini rasiste fără să îşi dea seama de acest lucru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS