8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinReguli de încălcat în căsnicie

Reguli de încălcat în căsnicie

Psihologii din epoca modernă sunt de părere că secretul unei căsnicii fericite constă nu în respectarea unor reguli perpetuate de-a lungul timpului, ci dimpotrivă, în încălcarea unora dintre aceste „axiome“, relatează site-ul womansday.com

Probabil aţi auzit spunându-se că pentru a vă asigura un mariaj ca în poveşti trebuie să faceţi totul împreună cu partenerul, să discutaţi orice problemă fără a vă certa, să dormiţi împreună în fiecare noapte şi, mai ales, să nu lăsaţi plictiseala să vă afecteze relaţia. Psihologii sunt de părere că, de ceva vreme, cuplul modern nu mai are nevoie de aceste reguli care nu doar că sunt depăşite, ci uneori pot face mai mult rău decât bine. Psihoterapetul american Barbara Bartlein este convins chiar că încălcarea unora dintre aşa-numitele „reguli de căsnicie“ ar putea fi cel mai bun lucru care i se poate întâmpla relaţiei, consolidând legăturile care există între parteneri. Iată, deci, câteva chestiuni de care puteţi uita cu cea mai mare încredere.

Nu vă culcaţi supăraţi
Acesta pare să fie un sfat care ar trebui trecut cu vederea foarte uşor, în ciuda faptului că şi în Biblie se spune că nu trebuie să lăsăm soarele să apună peste furie. Potrivit psihologilor secolului 21, dacă există un conflict deja izbucnit, faptul că insistaţi să discutaţi respectivul subiect până noaptea târziu, în ciuda faptului că sunteţi amândoi obosiţi şi stresaţi, nu va duce la nici un rezultat. Uitaţi de partea cu „nu vă culcaţi supăraţi“, conveniţi cu partenerul să nu fiţi de acord pentru moment şi reluaţi conversaţia când amândoi sunteţi odihniţi şi cu mintea limpede.

Sinceritate 100%
În căsnicie, onestitatea necondiţionată pare să nu fie cea mai bună politică, cel puţin aceasta este părerea psihologilor şi terapeuţilor. Fără îndoială, această ipoteză nu se aplică în cazul subiectelor sau problemelor importante, ci mai degrabă unor chestiuni ce ţin de intimitatea şi trecutul partenerilor. De exemplu, nu este nevoie să îi povestiţi soţului sau soţiei cu lux de amănunte despre foştii parteneri şi relaţiile din trecut, pentru că astfel există riscul destul de mare să apară comparaţii, iar acestea nu fac bine niciodată. Ideea de bază este ca fiecare dintre soţi să fie politicos, respectuos şi atent cu sentimentele celuilalt.

Vacanţe împreună
Tot o idee preconcepută, susţin psihologii, este și aceea că în momentul în care partenerii au un moment de respiro de la serviciu ar trebui să petreacă întreaga perioadă de pauză împreună. O problemă cu această regulă poate fi, de exemplu, ca partenerii să nu aibă aceleaşi preferinţe în ceea ce priveşte petrecerea timpului liber – unuia îi place muntele, celuilalt marea. O altă problemă ar fi concepţia partenerilor că fiecare dintre ei trebuie să fie şi să însemne totul pentru celălalt – o aşteptare care nu este prea realistă. Din când în când, nu ar fi rău ca soţii să îşi cultive pasiunile sau plăcerile independent unul de celălalt, de exemplu ea să petreacă un weekend la spa, iar el să meargă la pescuit, dacă acest lucru îl relaxează. Atenţie, totuşi, să nu petreceţi fiecare concediu departe unul de celălalt, căci astfel aţi cădea în cealaltă extremă.

Copiii pe primul loc
După venirea pe lume a unui copil, foarte multe cupluri aleg – poate inconştient – să pună relaţia lor pe pauză pentru a se concentra pe meseria de părinte. Situaţia este însă complet greşit înţeleasă, este de părere psihologul Elizabeth Lombardo. Ea spune că punerea relaţiei pe primul loc este benefică nu doar pentru parteneri, ci şi pentru copii, care se simt mai confortabil şi mai în siguranţă într-o familie în care părinţii se iubesc şi se respectă. Chiar şi dacă sunteţi părinţi, este important să vă faceţi timp doar pentru voi doi, să petreceţi împreună câteva clipe de linişte, în care să discutaţi şi altceva decât despre facturi sau copii, să vă distraţi împreună şi să vă bucuraţi de compania celuilalt. Şi puteţi sta liniştiţi, copiii nu se vor simţi neglijaţi şi nici nu vor suferi din acest motiv.

Să nu dormiţi separat
Aceasta este clar o regulă de încălcat în cazul cuplurilor în care unul dintre parteneri are probleme cu somnul. Dacă soţul sforăie toată noaptea şi nu-şi lasă soţia să pună geană pe geană, sau dacă unul dintre soţi este foarte matinal, iar celuilalt îi place să lenevească mai mult dimineaţa, atunci dormitul în camere diferite este o soluţie demnă de luat în seamă din când în când. „Un somn odihnitor este esenţial pentru sănătatea minţii, trupului şi căsniciei“, a precizat psihologul Lombardo. Şi în acest caz există însă un avertisment – să nu cumva să vă faceţi un obicei din a dormi separat pentru a evita sexul sau intimitatea.

Evitaţi plictiseala în cuplu
Psihologii sunt de părere că problemele în ceea ce priveşte această aşa-numită regulă apar în momentul în care partenerii confundă o relaţie calmă şi previzibilă cu o relaţie plicticoasă în sensul rău al cuvântului. Poate că o relaţie plină de evenimente, încărcătură emoţională şi factorul „imprevizibilitate“ poate da drumul unui val de adrenalină, însă pe termen lung un cuplu cu o astfel de viaţă nu are şanse prea mari de a rezista. De exemplu, nu este mai bine ca soţii să ştie, în mod plictisitor şi previzibil, unde îşi petrece fiecare noaptea, decât să fie mereu în priză din cauza neliniştii? „Viaţa de zi cu zi e mai bine să fie sigură, relaxantă, cu rutină, şi «plictisitoare», iar elementul aventură poate fi introdus oricând în timpul vacanţelor şi al weekendurilor“, şi-a încheiat Elizabeth Lombardo pledoaria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS