12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBebeluşi... olimpici

Bebeluşi… olimpici

Cuplurile care speră să devină părinţii unui campion olimpic trebuie să facă tot posibilul ca odrasla lor să vină pe lume pe data de 23 martie, relatează adnkronos.it.
În cazul în care nu aţi ratat nici o transmisiune în direct de la Jocurile Olimpice de la Londra şi visaţi ca într-o zi copilul dumneavoastră să urce pe cea mai înaltă treaptă pe podium, cercetătorii britanici vă vin în ajutor. După ce au analizat datele personale ale acelor supuşi ai majestăţii sale, regina Angliei, care au câştigat o medalie de aur la Jocurile Olimpice, concluzia specialiştilor a fost clară: viitori campioni olimpici trebuie să se nască pe 23 martie, în zodia Berbec. Un calcul simplu demonstrează că pentru a fi siguri că vă veţi vedea visul împlinit trebuie să aşteptaţi sfârşitul lunii iunie. După ce au analizat galeria de sportivi englezi care au câştigat o medalie de aur pentru ţara lor, cercetătorii au observat că pe 23 martie au venit pe lume alergătorul Mohamed Farah (britanic de origine somaleză, câştigător în cursele de 5.000 şi 10.000 de metri la ultima ediţie a Jocurilor Olimpice), sau celebrul ciclist Sir Chris Hoy. La recentele Jocuri Olimpice, acesta a egalat recordul de medalii olimpice de aur obținute de un britanic, după ce a câștigat alături de Philip Hindes și Jason Kenny titlul la Londra, în proba de sprint pe echipe, în întrecerea de ciclism pe velodrom. În vârstă de 36 de ani, Hoy a cucerit primul titlu olimpic la Atena, în 2004, la contratimp. La Beijing, acum patru ani, a câștigat sprintul individual, sprintul cu echipa. A fost medaliat cu argint în 2000, la Sydney, la sprint pe echipe.
De asemenea, tot pe 23 martie s-a născut şi ciclistul Jason Kenny (campion la sprint pe echipe şi sprint individual), precum şi canotorul Sir Steve Redgrave. Fostul canotor a câştigat medalii de aur la cinci ediţii consecutive ale Olimpiadei, în perioada 1984-2000, o performanţă unică pentru acest sport. Lista este completată de Roger Bannister, care în 1954 a intrat în istorie drept primul atlet din lume care a alergat distanţa de o milă sub patru minute.

Calcule… şi calcule

Acum ce mai contează că Michael Phelps, care deţine recordul absolut de medalii olimpice, e născut în iunie şi nicidecum în martie. Alt studiu, realizat de data aceasta în Statele Unite, a demonstrat că luna în care ne naştem poate afecta comportamentul şi înzestrarea genetică, având un impact major asupra sănătăţii noastre. S-a demonstrat că persoanele născute toamna au mai multe şanse să trăiască mai mult decât cei născuţi în alte perioade ale anului. Pentru studiul lor, Leonid Gavrilov şi Natalia Gavrilova de la Universitatea din Chicago au adunat date despre 1.500 de centenari născuţi în Statele Unite între 1880 şi 1895. Ei au comparat datele legate de naşterea şi decesul acestora cu cele ale fraţilor sau soţilor lor. S-a constatat că majoritatea centenarilor fuseseră născuţi toamna. Pentru aceeaşi perioadă, specialiştii au monitorizat, pe un interval de un an, toate naşterile din Statele Unite şi le-au ordonat în funcţie de anotimp. Prin această metodă, cercetătorii au demonstrat că toamna s-au născut la fel de mulţi copii ca în oricare anotimp şi că acest aspect nu a influenţat rezultatele studiului. Majoritatea centenarilor au fost născuţi între septembrie şi noiembrie, cei mai puţini fiind născuţi în lunile martie, mai şi iulie. Aceste diferenţe au fost mai pronunţate pentru persoanele născute între 1880 şi 1889, faţă de cele care se născuseră între 1889 şi 1895. Una dintre explicaţiile acestui fenomen ar fi că infecţiile sezoniere apărute în primele luni de viaţă provoacă daune pe termen lung la nivelul sănătăţii umane, cercetătorii evidenţiind importanţa infecţiilor specifice sezonului cald. Alte posibile explicaţii includ deficitul sezonier de vitamine sau variaţii sezoniere ale hormonilor.
De asemenea, alt studiu, care a fost efectuat pe un grup de 7.000 de copii, a demonstrat că cei născuţi vara sunt mai înalţi şi mai puternici. Din câte se pare, aceste beneficii pot fi oferite de expunerea mamelor la soare. Organismul primeşte vitamina D necesară pentru formarea oaselor de la lumina solară. Studiul făcut de cercetătorii de la Universitatea Bristol, care au explicat că mămicile care intră în ultimele luni de sarcină vara pot obţine necesarul de vitamina D plimbându-se în aer liber în zilele cu soare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS