12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinNebuni... după tehnologii

Nebuni… după tehnologii

Utilizarea în mod neadecvat a tehnologiei ne face pur şi simplu să ne pierdem minţile, din păcate, chiar la propriu. În opinia specialiştilor, în acest mod au apărut aşa-numiţii pacienţi „iDisorder“ („bolnavi de tehnologie“).

Reprezentanţii generaţiei „always on„/„permanent conectaţi“ sunt tot mai pasibili să sufere schimbări structurale la nivel cerebral, care pot cauza diverse tulburări mentale, avertizează specialiştii, citaţi de lastampa.it. Pericolul reprezentat de această conexiune permanentă este supraîncărcarea cu informaţie, care a creat un nou tip de tulburare mentală numită de specialişti „iDisorder“. Alţii o numesc pur şi simplu generaţia  „always on“, mereu conectată şi supraexpusă la informaţie. Trebuie menţionat că nu doar tinerii sunt afectaţi de această tulburare modernă – chiar dacă ei sunt de departe cei mai mari utilizatori de gadget-uri moderne. Mai nou, fiecare dintre noi pare a fi în pericol, având în vedere că tehnologia face parte tot mai mult din viaţa noastră de zi cu zi, devenind un fel de extensie a simţurilor noastre. La fiecare pas suntem înconjuraţi de fel de fel de tehnologii, şi,  indiferent că vrem sau nu, nu prea avem şanse multe de scăpare. Însă pentru această obsesie de a fi mereu conectaţi cu lumea datelor digitale, informaţia şi schimbul de biţi, există şi un revers al medaliei, care, în opinia profesorului George Patton de la Royal Children’s Hospital’s Centre for Adolescent Health (Australia), afectează sănătatea mentală a utilizatorilor, mai ales a tinerilor. Această expunere excesivă la informaţii poate cauza modificări structurale la nivel cerebral, care, la rândul lor, pot duce la apariţia unor tulburări mentale în adevăratul sens al cuvântului. „Văd tineri care îşi petrec toată ziua implicaţi în activităţi cu gadget-uri electronice şi este clar o problemă. În timpul acelor ani de adolescenţă, când creierul este într-o fază foarte activă de dezvoltare şi de învăţare a modului de elaborare a informaţiilor despre relaţii şi sentimente, există o preocupare evidentă ca aceşti tineri să nu dezvolte pe viitor diverse conexiuni cerebrale, având în vedere maleabilitatea la acea vârstă a creierului“, a explicat Patton. Una dintre probleme este că tinerii pot creşte dependenţi de aceste tehnologii şi se pot simți în elementul lor cu acel tip de relaţii care se formează în această lume electronică“, a declarat specialistul american.

Opinii diverse

De altfel, părerile pe această temă au fost întotdeauna împărţite. Unii consideră că avantajele aduse, de exemplu, de internet merg dincolo de dependenţa de tehnologii. Alţii însă sunt de părere că sunt deja evidente semnele unei dependenţe de internet şi de reţelele de socializare de tip Facebook – dependenţă care poate degenera în comportamente precum hiperactivitate şi tulburări obsesiv-compulsive. Larry Rosen, un psiholog american care studiază de ani buni acest fenomen, a inventat noţiunea de  „iDisorders“, pentru a defini acele tulburări psihice, precum narcisismul, obsesiile şi deficitul de atenţie, cauzate de utilizarea excesivă a social media, tabletelor, smartphone-urilor şi a calculatoarelor în general. Diferite studii au scos în evidenţă faptul că marii consumatori de „viaţă prin intermediul unui monitor“ suferă de o reducere a capacităţii de concentrare, dificultăţi de memorare şi întâmpină dificultăți la stabilirea de relaţii în lumea reală. „Prin natura sa «molipsitoare», tehnologia creează multiple probleme. Încurajează o alternare rapidă a sarcinilor, aşa-numita task-switching, iar asta înseamnă că tratăm informaţiile la nivel superficial şi nu în profunzime, aşadar nu suntem capabili să avem gânduri complexe, ci doar superficiale“, este de părere  Rosen. La fel ca în cazul unui viciu care creează dependenţă, „ne aflăm permanent în căutarea de anumite tehnologii, cum ar fi jocurile video, care stimulează producerea unei cantităţi mari de dopamină la nivel cerebral, pe care creierul nostru le interpretează ca fiind o plăcere şi ne determină să vrem tot mai mult. Smartphone-urile sunt, în plus, şi o sursă de anxietate pentru multe persoane, care îşi controlează din 15 în 15 minute, sau chiar mai des, mesageria pentru a reduce teama legată de lipsa de informaţii considerate importante“, a adăugat  Rosen. În esenţă, indiferent că este sau nu de condamnat, tehnologia, la fel ca orice alt lucru, trebuie utilizată în mod moderat pentru a ne bucura de toate avantajele pe care le poate oferi, fără a cădea în capcana dependenţei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS