10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinRechini daltonişti

Rechini daltonişti

Un studiu realizat de o echipă de cercetători australieni arată că rechinii sunt daltonişti, o informaţie care ar putea contribui la protejarea acestei specii de prădători. Potrivit unui articol apărut pe site-ul msnbc.msn.com, această descoperire „aruncă“ rechinii, alături de balene şi delfini, în categoria vietăţilor marine care odată au văzut în culori, dar care au evoluat spre perceperea lumii în alb şi negru, cel mai probabil pentru a-şi creşte şansele de a captura prada. Studii anterioare făcute asupra mai multor specii din aceeaşi familie din care fac parte şi rechinii au concluzionat că fotoreceptorii din retina acestora conţin mai multe tipuri de proteine sensibile la lumină (opsine), care conferă animalelor capacitatea de a vedea în culori. Însă, cercetările recente făcute pe rechinii bentonici (care trăiesc pe fundul apelor) au relevat faptul că în cazul acestor răpitori cantitatea de proteine sensibile la lumină este prea mică pentru a le permite să vadă colorat. Prin urmare, reprezentanţii acestei specii văd lumea doar în alb şi negru. Cu toate acestea, rechinii se bazează pe diferite simţuri în funcţie de distanţă, vederea fiind importantă doar atunci când sunt aproape de pradă, sau atunci când navighează şi încearcă să găsească parteneri.

Detalii „tehnice“

Studiul s-a aplecat asupra adaptărilor de ordin vizual ale reprezentanţilor a două specii de rechini bentonici şi a analizat opsinele, respectiv proteinele sensibile la lumină care se găsesc pe celulele fotoreceptoare ale retinei. Există două tipuri de opsine. Pe de o parte, rodopsinele, care sunt folosite în lumina scăzută şi ajută la producerea imaginii alb-negru, şi iodopsinele, care sunt folosite în lumină puternică pentru distingerea culorilor. Echipa de cercetare a fost condusă de profesoara Susan Theiss, care a realizat pentru teza de doctorat un studiu în urma căruia a aflat că retina rechinilor bentonici conţine un singur tip de iodopsine. Şi cum pentru a putea observa culorile este nevoie de două sau mai multe tipuri diferite de iodopsine, acest lucru explică de ce rechinii, care au doar un tip de iodopsine, nu au această capacitate.
Alt membru al echipei de cercetare, profesorul Nathan Hart, a explicat că studiul este important din prisma faptului că ne ajută să înţelegem felul în care rechinii văd lumea. „Rechinii sunt animale foarte vizuale, iar faptul că noi am aflat că ei văd lumea în alb, negru şi nuanţe de gri ne poate ajuta să schimbăm felul în care prădătorii reacţionează la anumite obiecte“, a explicat Hart. De exemplu, cercetătorul a indicat faptul că, având aceste informaţii, producătorii de echipamente de pescuit ar putea crea tipuri de momeală care să atragă mai puţin atenţia rechinilor, fapt ce ar duce la scăderea atacurilor acestor prădători.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS