10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMaterial textil antifurt

Material textil antifurt

O echipă de cercetători din Berlin a creat un sistem antifurt revoluţionar. După cum se arată într-un articol publicat de Yahoo!News, acest sistem presupune utilizarea unui material textil special, care declanşează o alarmă în momentul în care este detectată prezenţa unui intrus. Materialul încorporează o plasă fină de conductori care sunt conectaţi la un dispozitiv numit microcontroler. Acesta detectează semnalele de avertizare emise în momentul în care materialul este tăiat şi declanşează o alarmă. Potrivit creatorilor materialului, acesta poate fi folosit cu succes pentru protejarea imobilelor de orice fel, a seifurilor bancare şi a autoturismelor împotriva atacului hoţilor. În plus, materialul inteligent îşi poate dovedi utilitatea şi în cazul vehiculelor de transport dotate cu prelată. TIR-urile şi autocamioanele parcate chiar şi în locuri special amenajate pot cădea oricând pradă hoţilor, însă dacă prelata care protejează bunurile ar fi confecţionată din materialul inteligent creat de oamenii de ştiinţă nemţi, şoferul ar fi alertat în timp util.

Soluţie inovatoare

Revoluţionara invenţie a fost dezvoltată de oamenii de ştiinţă de la Institutul pentru Fiabilitate şi Microintegrare IZM Fraunhofer din Berlin, în colaborare cu Universitatea Tehnică din Berlin şi societatea ETTLIN Spinnerei und Weberei Produktions GmbH. Erik Simon, managerul acestui proiect, a explicat că produsul creat îşi poate găsi utilitatea într-o gamă foarte largă de situaţii, în special în cele în care suprafaţa care trebuie protejată este vastă. „Materialul pe care l-am creat poate fi folosit pentru implementarea unui tip complet nou de sisteme de securitate, a căror eficienţă este garantată în primul rând de faptul că nu sunt la vedere. În plus, curentul care trece prin material este foarte slab, astfel că nu prezintă pericol pentru oameni sau animale“, a explicat Simon.
Managerul de proiect a precizat că firmele care creează sisteme de pază şi protecţie nu au implementat până acum o astfel de metodă, care este „simplă şi eficientă“. Potrivit cercetătorului german, acesta este chiar secretul succesului proiectului lor: capacitatea de a crea un produs complet nou, cu beneficii imediate şi vizibile, folosind resursele deja existente şi combinând cele mai bune tehnici şi tehnologii. El a menţionat totodată că unicitatea acestei soluţii pentru pază şi protecţie este dată de faptul că materialul nu doar semnalează prezenţa intruşilor, ci şi indică locul exact pe unde s-a intrat prin efracţie.

Aplicabilitate

La momentul prezentării sistemului antifurt pe bază de material textil, oamenii de ştiinţă au explicat cum poate fi acesta din urmă folosit. De exemplu, materialul poate fi aşternut pe grinzile acoperişului unei clădiri, formând astfel un fel de strat protector între acoperiş şi incinta imobilului. Astfel, dacă se întâmplă ca un hoţ să încerce să atace obiectivul de sus în jos, alarma s-ar dat imediat. Această soluţie ar fi potrivită pentru muzeele care adăpostesc colecţii valoroase, pentru bănci sau pentru magazine de bijuterii.
Altă variantă pentru utilizarea materialului ar fi încorporarea acestuia în zidurile strategice, de exemplu în pereţii unei camere de valori. Altă posibilitate ar fi ca materialul să fie integrat în podele şi, pentru cele mai bune rezultate, să fie folosit în combinaţie cu un sistem de senzori de presiune.
Oana Olaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS