21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCălătorie în pantofi cu GPS

Călătorie în pantofi cu GPS

Un artist englez a creat un prototip funcţional al unei perechi de pantofi care poate ghida utilizatorul spre casă, indiferent de locul
în care acesta se află

Probabil fiecare persoană care a citit povestea „Vrăjitorul din Oz“ scrisă de L. Frank Baum sau care a văzut adaptările pentru cinematografie ale acestui basm a rămas pe gânduri, fermecată de ideea de a-şi lovi de trei ori călcâiele pantofilor pentru a ajunge acasă, la fel ca personajul Dorothy. Acum, conceptul este mai aproape de realitate, după ce ideea a fost pusă în practică de Dominic Wilcox, un artist originar din Sunderland, sub deviza „Nicăieri nu e mai bine ca acasă“. Wilcox a îmbinat utilul cu plăcutul, mai precis nostalgia trezită de povestea micuţei Dorothy cu „magia“ tehnologiei moderne, creând o pereche de pantofi dotată cu un sistem GPS şi LED-uri care ghidează purtătorul spre locul de destinaţie dorit. Şi pentru a fi fidel basmului, artistul a făcut conexiunile în aşa fel încât la lovirea călcâielor pantofilor, aceştia vor direcţiona persoana care îi poartă direct spre destinaţia „acasă“, oricare ar fi aceasta.

Cum funcţionează

Pentru a crea pantofii-prototip, Wilcox a colaborat cu Becky Stewart, o expertă în artă şi tehnologie interactivă şi cu un producător de încălţăminte din Northampton. Proiectul a fost realizat având sprijinul grupului Global Footprint, o organizaţie de tradiţie în sectorul producţiei de încălţăminte. Pantofii sunt livraţi împreună cu un software compatibil cu orice computer şi cu un cablu USB, pentru ca utilizatorul să poată încărca în memoria dispozitivului adresa de destinaţie. Din acel moment, magia începe să funcţioneze. Antena pentru recepţionarea semnalului GPS este încorporată într-un accesoriu poziţionat la călcâiul pantofului stâng, iar în momentul în care adresa de destinaţie este introdusă, încălţămintea începe să funcţioneze. La vârful aceluiaşi pantof a fost poziţionat un cerc format din LED-uri, care acţionează ca o busolă, indicând direcţia în care trebuie făcută deplasarea. Nici dreptul nu este inutil sau lipsit de tehnologie. Pantoful drept, care este dotat cu un fel de bară de stare, comunică prin sistem wireless cu cel stâng şi arată distanţa pe care utilizatorul trebuie să o parcurgă în direcţia indicată de sistemul GPS. În plus, perechea de încălţăminte a fost personalizată cu o talpă pe care este desenată, simbolic, o călătorie spre casă. În prezent, pantofii cu GPS sunt expuşi în Londra, la centrul expoziţional KK Outlet din Shoreditch, şi pot fi testaţi de pasionaţii de tehnologie, şi nu numai.

Ca în poveste

Inventatorul a menţionat că proiectul a reprezentat o mare provocare, pentru că a vrut ca funcţionalitatea pantofilor să fie cât mai aproape de povestea care l-a inspirat. Dominic Wilcox a explicat că software-ul integrat în pantofi este conceput în aşa fel încât la lovirea călcâielor adresa introdusă precum cea de domiciliu se setează în mod automat ca punct de destinaţie. Potrivit creatorului, în pantoful drept a fost încorporat un magnet a cărui prezenţă este detectată de un senzor existent în pantoful stâng. Astfel, când călcâiele se ating unul de celălalt sistemul GPS este activat automat.
În plus, modelul pantofilor a trebuit să fie conceput în aşa fel încât nu doar să arate bine, ci şi să „găzduiască“ toate elementele necesare – atât sistemul propriu-zis, cât şi sursa de alimentare – pentru că GPS-ul funcţionează pe baza unei baterii.

Nu este o premieră

Pantofii creaţi de Dominic Wilcox nu sunt primii echipaţi cu un dispozitiv GPS. Mai există alt model de încălţăminte de acest fel, pantofi care au fost realizaţi pentru a veni în sprijinul persoanelor care suferă de maladia Alzheimer. Aceştia au fost deja puşi în vânzare, având preţul de 200 de lire sterline, iar sistemul pe care îl folosesc permite localizarea foarte precisă a utilizatorului. Sistemul GPS, încorporat în călcâi, permite membrilor familiei pacientului monitorizat să ştie în permanenţă unde se află acesta, având în vedere faptul că bolnavii de Alzheimer sunt afectaţi de pierderi grave de memorie, care îi împiedică să îşi aducă aminte cele mai simple lucruri despre propria persoană, inclusiv numele şi adresa la care locuiesc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS